0 kommentarer

Illustreret Danmarks-historie for folket. Bind 2 : De næstældste tider : bondestenalderen og bronzealderen aarene 4200-1800 og 1800-500 før Herrens nedstigen i kjødet af Claus Deleuran

af d. 23. august 2022
Info
 
Sideantal

63

Udgivet

1989

ISBN

87-7731-037-3

 

Det er intet mindre end imponerende at være vidne når Deleuran øser af sin ufattelige viden om Danmark – og verden. Han har været noget af en historienørd. Og arbejdsprocessen lyser ud af siderne; det er ganske vist at der har været uendeligt mange ‘hov – jeg kommer lige i tanke om…’-øjeblikke, hvorfor han igen og igen må omkring det gamle Rom, Grækenland og Olympens guder. Er det da ikke en Danmarkshistorie? Jo, men digressionerne tjener en pointe, for Danmark er gennem tiderne befolket af stammer der kom langt vejs fra, og vores guder er ‘lånt’ fra både Olympen og diverse andre glemte guder. Tænk at de danske nisser er en slags guder, der blot er blevet fordanskede, og derefter henvist til høloftet. Sådan kan det gå.

Nissehuen er i øvrigt at se som den røde hattepuld i selveste kongekronen! Ja, man kan lære meget hos Deleuran.

Bevidst brug af anakronismer tilfører en tilpas mængde skæv humor, som når jernaldermennesket får Deleurans overskrifter leveret via datidens lokale trykte avis. Fortælleren har hele tiden det her lune glimt hvilende i øjet. Det er underholdning, og det er samtidig nærmest tung faktuel historieformidling, for Deleuran viser at sådan kan historie også formidles.

Nu hvor skoleelever udsættes for diverse interaktive lærebøger, var det måske en idé at skæve til den geniale tegner, for hvem siger at bevidstløs teknikfascination er løsningen på motivationsproblemet? En kreativ tilgang som Deleurans, viser afgjort mod mere spændende horisonter.

 

Lån tegneserien på biblioteket

Bedømmelse
Karakter