0 kommentarer

Ovids elskovskunst : håndbog i hor af Ovidius Naso Publius

af d. 22. oktober 2008
Info
 
Sideantal

152

Udgivet

2006

ISBN

87-02-04969-4, 978-87-02-04969-5

 

”Findes der nogen i byen der ikke kan kunsten at elske, / kan man studere det her digt for at blive ekspert.” Så bramfrit og ligetil begynder Ovid sin ”Håndbog i Hor”, eller på latin ”Ars Amatoria”. Vi er i gode hænder mht fordanskningen, nyligt afdøde Otto Steen Due har livet igennem fejret triumf efter triumf med sine oversættelser af klassisk litteratur: Ovids ”Metamorfoser” og ”Eskapader”, Vergils ”Aeneide”, Homers ”Illiade” og ”Odyssé”, samt de Homeriske hymner ”Til Hermes”, ”Til Apollon” og ”Til Demeter”.

Så denne dr. phil. ved hvad han laver. Både kontekstuelt og tekstuelt, og det kan man godt mærke i nærværende oversættelse, der sprudler af energi, skælmsk humor og regelrette gode tekniske fif til novicen udi kunsten at hore. For nybegyndere udi den klassiske litteratur giver Due en fin indledning til værket og dets historie. Diskret placeret til sidst i bogen så dette udenomsværk ikke skygger for Ovids eget værk. Indledningen følges af en række oplysende noter til de enkelte personer, steder og udtryk. Men værket – og det tror jeg er det vigtigste for Due – kan læses råt, direkte, fra side 1. Det er hele ideen med en fordanskning, at vi kan slippe for academia i tilegnelsen af værket. Derved adskiller Dues projekt sig markant fra så mange andre, der gerne vil formidle klassisk litteratur, men i praksis mest formidler sig selv. Due vil skaffe Homer, Vergil og nu Ovid helt nye læsere og tager derfor teksten med ind i vor tids sprog.

Så i ganske bramfrit dansk får vi gennemgået alle Ovids kneb til den fysiske side af kærligheden, fra råd til at finde hende, til at forføre hende, til selve akten, til at holde på hende, men også – nok så vigtigt – hvad man gør når f.eks. et ”sidespringsheld” bliver opdaget: ”Giv hende masser af sex! Det er det der kan skabe forsoning – / og et probat dementi af hvad du ellers bedrev.” (II, linie 413-414)

Formålet med håndbogen er klar: ”Hvad jeg kan li, er at høre hun skriger hvor dejligt hun har det, / beder mig holde igen, og blive ved lidt endnu.” (II, linie 689-690)

Så kan vi kun slutte mændenes del med: ”Hvem der end nedlægger en Amazone med lansen jeg gav ham, / skal på sit sejerstrofæ skrive: JEG TAKKER OVID!” (II, linie 743-744)

Der er også en del til kvinderne, hvordan de skal gøre, det er jo en håndbog og sex kræver to aktive parter. Og det er ganske spændende råd at læse – også for en mand!

Bogen er illustreret af kunstneren Christian Lemmerz. Som sig hør og bør er Lemmerz ikke ude på at provokere her, men lader bogens tekst værne om de praktiske detaljer og lader istedet en række tushtegninger af sensuelle kvindeansigter fint og diskret understrege bogens tema.

Lån bogen på bibliotek.dk

Bedømmelse
Karakter