0 kommentarer

Nedbrud af Don Winslow

af d. 26. juni 2020
Info
 
Sideantal

473

Udgivet

2020

ISBN

978-87-7191-687-4

Originaltitel

Broken - oversat af Merete Rostrup Fleischer

Udgave

1. udgave

 

Vi er halvvejs i 2020, og jeg har lige læst en af årets bedste bøger. Don Winslow er en ener, en mastodont, en gudsbenådet fortæller. Og Nedbrud er netop fortællinger, seks af slagsen, der trækker tråde til det meste af hans forfatterskab, hvor vi kun har en lille håndfuld på dansk, men hvilken håndfuld!

Fortællingerne ramte mig ikke kun mentalt, men også i fysisk grad. Jeg har det med at vågne meget tidligt, denne morgen var det klokken 4, og i håb om at falde i søvn igen, gik jeg i gang med første historie, Nedbrud. Hvor naiv kan man være? Klokken seks havde jeg følelsen af at være kørt over af et tog, fuldstændig trykket ned i madrassen af den hypnotisk historie om politimanden Jimmy, der i en razzia ødelægger en kæmpe deal for narkobaronen Oscar Diaz. Det går ud over Jimmys bror, der også er politimand. Og så bryder helvede løs. Hvordan kan man falde i søvn til denne scene, en samtale mellem to politifolk i en bil:

”Alle små piger legede med Barbiedukker.”

”Nej, Danny,” siger hun. ”Jeg legede med Barbiedukker.”

”Åh”

Roxannes blod og hjernemasse sprøjter ud i ansigtet på Danny.

Nedbrud er en god historie, men langt fra samlingens bedste. Så højt er niveauet. San Diego Zoo viser en hel anden og humoristisk side af Don Winslow, dedikeret til Elmore Leonard. Jeg grinede så tårerne trillede, men da jeg gentog det sjove for min kone, faldt det lidt til jorden. Historien skal læses og opleves og ikke genfortælles. Selv Stephen King bedømmer åbningsreplikken til at være en af de bedste nogensinde: ”Der er ingen, der ved, hvordan chimpansen fik fat i revolveren.” Selv synes jeg slutreplikken er mindst lige så god!

I De smukke vilde (2010) blev vi introduceret for hashtrioen Ben, Chon og O. De går igen i Paradis, en rå fortælling fra Hawaiis strande, i stilen i familie med Nedbrud, men med en helt fantastisk slutning, der, selvom jeg lå direkte i solens 30 grader på terrassen, gav mig gåsehud, da Petes identitet bliver afsløret.

Den bedste historie er gemt til sidst. Denne gang slog jeg min egen rekord og vågnede klokken 3 om morgenen, og gentog ”succesen” fra første historie. Den sidste tur er endnu en hvas hilsen til Trump og hans rædselspolitik. Grænsebetjenten Cal kan ikke få den lille pige, Luz, ud af sine tanker. Hun sidder fanget i et bur ved den mexicanske grænse, fjernet fra sin mor, der er forsvundet. Cal tager på en sidste tur med pigen, og da historien slutter, kæmper jeg med tårerne, og kan umuligt falde i søvn. En helt igennem uforglemmelig historie!

Nedbrud er fyldt med små hints og træk til bøger som The Death and Life Of Bobby Z (1997), Frankie Machines vinter (2006), The Dawn Patrol og The Gentlemen’s Hour (2008, 2009), De smukke vilde (2010), Grænsen (2018) og sikkert en del flere, jeg ikke har læst. Historierne er hjertegribende, grusomme, overraskende, bevægende og viser hele Winslows arsenal. Han skriver så malende og smukt, at jeg hele tiden ser historierne for mig som film.

En helt igennem fantastisk bog!

Anmeldereksemplar

Lån bogen på Bibliotek.dk

Bedømmelse
Karakter