0 kommentarer

Natten til fjerde november af Karin Fossum

af d. 27. april 2018
Info
 
Sideantal

227

Udgivet

2004

ISBN

87 02 02498 5

Originaltitel

Natt til fjerde november - oversat af Ida Jessen

Udgave

1. udgave

 

Norske Karin Fossum er en fantastisk krimiforfatter – men hun er mere end dét, viser romanen ”Natten til fjerde november”. Hun kan nemlig skrive psykologiske kammerspil, der tager ubarmhjertigt fat der, hvor nerveenderne og følelsesregistret mødes og er mest sårbart.

Natten til fjerde november går 17-årige Jonna hjemmefra i sin sorte kunstlæderfrakke og forsvinder sporløst. En gammel lærer mener at have set den indadvendte pige, og her stopper sporene endegyldigt. Blev hun kidnappet? Voldtaget og myrdet? Gik hun frivilligt? Svaret fortaber sig i tågerne.

Efterladt tilbage i deres tosomhed sidder hendes midaldrende forældre i deres pæne middelklassehus med den fine, ubrugelige udsigt. Deres rådvildhed og sorg kender ingen grænser, og ganske hurtigt opstår der ulappelige revner i deres mangeårige sammenhold, som hovedsageligt har kredset om datteren.

Magnhild er den handlekraftige, lidt firkantede kvinde, som kræver klare svar på tilværelsens små og større spørgsmål for at fungere. Hun bearbejder sin sorg ved at agere, tale, græde, udtrykke sin fortvivlelse meget eksplicit over for en beklemt omverden.

Jon er – som datteren – den indadvendte type. Han bliver endnu mere tavs, forestiller sig de værste scenarier, men har ikke lyst til at dele sine tanker med Magnhild. Til sidst må han beskæmmet opsøge en psykolog, hvor han kan få afløb for de voldsomme fantasier.

”Natten til fjerde november” er et kammerspil for to, indtil der pludselig sker en uventet udvikling, og den snævre personkreds udvides en smule. Men især er romanen en grundig gennemspilning af, hvordan svær modgang påvirker os mennesker forskelligt. Det er dybt interessant – og en lille smule enerverende.

Ida Jessen leverer som altid en præcis oversættelse på smukt dansk.

Lån bogen på biblioteket

Bedømmelse
Karakter