0 kommentarer

Når vi ikke længere forstår verden af Benjamin Labatut

af d. 10. juni 2022
Info
 
Sideantal

198

Udgivet

2022

ISBN

978 87 400 7746 9

Originaltitel

Un verdor terrible - oversat af Peter Adolphsen

Udgave

1. udgave

 

I 1987 skrev svenske P.C. Jersild en vidunderlig roman, hvor han vakte en række af verdenshistoriens største begavelser til live. ”Geniernes genkomst” er fuldkommen fiktiv, men opleves af den fascinerede læser som noget nær virkelighedstro.

Nu, 35 år efter, udkommer hollandsk-chilenske Benjamin Labatuts Booker-Award-shortlistede roman ”Når vi ikke længere forstår verden” om en håndfuld af en nyere tids største videnskabelige genier og deres skelsættende opdagelser. Det er mestendels den skinbarlige sandhed, men nogle af historierne lyder pudsigt nok som ren fiktion.

Tag nu beretningen om en juleaften 1915. Heldigvis arbejdede postbudene uden for normal kontortid dengang, for ellers havde en vis Albert Einstein måske ikke været hjemme for at modtage et snavset og blodplettet brev fra fronten i Rusland.

Som en af sine sidste handlinger i levende live havde en genial astronom, Karl Schwarzschild, som den første ført beviset for Einsteins generelle relativitetsteori, mens kuglerne føg om ørerne på ham; en nærmest ubegribelig præstation nedfældet med bittesmå, næsten usynlige bogstaver.

Labatut inviterer os med på slagmarken og viser, hvordan det umulige alligevel kunne lade sig gøre.

I en noget anden genre hører vi om opdagelsen af den smukke farve Preussisk Blå. Her findes en interessant sammenhæng til blåsyre, i modificeret form også kendt som cyanid og i Nazityskland som Zyklon B. Og ja, nu begynder historien at blive modbydelig, for forfatteren inddrager såvel Hermann Görings som millioner af uskyldige jøders sidste åndedrag.

Labatut har gravet dybt i arkiver, breve, biografier og har fundet ukendte og dybt fascinerende detaljer fra blandt andre Albert Einstein og Niels Bohrs liv og virke tilbage i 1920’erne. Han blander fakta og fiktion, gennemgår de videnskabelige superstjerners opdagelser og deres konsekvenser for menneskeheden og viser, hvor kort afstanden er mellem gal og genial.

Apropos gal: Vidste De, kære læser, at vores egen Bohr trumfede en rasende Einstein under verdens klogeste symposium i Bruxelles i oktober 1927? Her var hele sytten daværende eller kommende nobelpristagere samlet under samme tag. Blandt andre også Marie Curie og Max Planck.

”Når vi ikke længere forstår verden” er langt hen ad vejen både underholdende og tankevækkende, og så er den mere end en smule nørdet; især når vi præsenteres for kvantemekanikkens subatomare univers.

Lån bogen på biblioteket

Bedømmelse
Karakter