0 kommentarer

Moonwalk med Einstein: Kunsten at huske alt af Joshua Foer

af d. 29. oktober 2012
Info
 
Sideantal

317

Udgivet

2011

ISBN

978-87-92639-79-0

Originaltitel

Moonwalking with Einstein: The Art and Science of Remembering Everything

 

Kunne du, kære læser, tænke dig at huske bedre? Det er lettere, end du tror. Du har nemlig en fremragende hukommelse. Du bruger den bare ikke. Endnu.

I ’Moonwalk med Einstein’ kommer den unge journalist Joshua Foer ved et tilfælde til at dække de amerikanske hukommelsesmesterskaber for sit blad. Han bliver grebet af den intense stemning og falder i snak med nogle interessante mennesker. Og pludselig er han fanget ind. Han vil vide, hvordan man lærer at huske bedre – og han vil selv prøve at stille op til mesterskaberne næste år.

Foer er en fremragende formidler. Han fortæller pædagogisk om sin gradvise forvandling fra et helt almindeligt menneske, der må skrive gule sedler om alt for at huske det – til en toptrænet mentalatlet, der kan memorere et sæt kort på lidt over et minut og indlære hundredvis af tilfældige tal og navne. Han går grundigt til værks, opsøger de store europæiske mestre (som er langt skrappere end amerikanerne) og læser al tilgængelig litteratur om den ædle hukommelseskunst, der allerede blev grundlagt i antikken. Det måske vigtigste værk om retorik og hukommelsesteknik, ’Ad Herrenium’, blev skrevet ca. 86-82 f.Kr.

At få en god hukommelse er i virkeligheden ikke så svært, som vi måske går og tror. Det er et spørgsmål om teknik, og teknik kan som bekendt læres og trænes. Allerede Cicero og mange andre af datidens store retorikere brugte den såkaldte locus-teknik, hvor oplysninger grupperes rundt omkring i et mentalt hus, hvor de er lette at hente frem igen. Foer kalder det et hukommelsespalads.

Hen ad vejen lærer vi også andre teknikker. For eksempel er det lettere at huske navnet på Bent Olsen, som vi møder til en reception, hvis vi samtidig associerer navnet til hans iøjefaldende butterfly eller store, blålige næse. Blå næse = Bent Olsen. Så glemmer vi ikke ham!

Og tal: Det er betydeligt lettere at huske klumper end fragmenter. 120741091101 er en umulig talrække, men prøv at dele den op i to datoer (12.07.41 og 09.11.01) og prøv at forbinde disse datoer med noget konkret (en begivenhed under 2. verdenskrig og angrebet på Twin Towers). Ikke sandt? Keine Hexerei, nur Behândigkeit.

’Moonwalk med Einstein’ er en fantastisk bog. Tankevækkende, instruktiv, god at blive klog af, men også forrygende velskrevet, sjov, alment interessant og forbløffende ikke-nørdet. Husk nu titlen.

Lån bogen på bibliotek.dk

Facebooktwittermail
Bedømmelse
Karakter