0 kommentarer

Elizabeth er forsvundet af Emma Healey

af d. 17. februar 2016
Info
 
Sideantal

347

Udgivet

2015

ISBN

978-87-7137-823-8

Originaltitel

Elizabeth is missing

 

Maud er dement. Og så kan det være temmeligt svært at skulle slås med to store mysterier. Det, der fylder nu, nemlig at veninden Elizabeth er forsvundet. Og så søsterens mystiske forsvinden for omkring 70 år siden.

Maud prøver desperat at holde styr på sin hverdag og ledetrådene fra begge mysterier ved hjælp af sin papirhukommelse. Men de små lapper papir vælter rundt alle vegne, og hvilke af dem er nye, hvilke gamle, hvilke relevante og hvilke blot forstyrrende? Mauds datter Helen er et fantastisk supermenneske, men selv for hende bliver Mauds evindelige snak om Elizabeth for meget. Politiet griner nærmest højlydt af Maud, folk ruller med øjnene og Elizabeths søn er meget lidt begejstret.

Maud forstår meget lidt af det, der foregår omkring hende. Og det er bare en af romanens store forcer. Hendes forvirring er til at tage og føle på, og som læser er min reaktion på hende den samme som den jeg har for min egen demente mor: Jeg har skiftevis ondt af hende og har desværre også lyst til at pacificere hende fra tid til anden, når alle hendes ledetråde sender hende fra den ene uforståelige handling og videre til den næste.

En anden force ved bogen er Mauds sansninger, der står temmeligt meget skarpere end tolkningerne. Som denne: “Der var ikke nogen ude i gården lige nu, men ikke desto mindre kunne jeg høre noget pusle rundt derude, lidt den samme lyd som en solsort laver, når den hopper rundt og leder efter orme under en hæk. En kort, hidsig lyd af raslende blade, efterfulgt af flere lyde magen til. JEg kunne ikke få øje på noget, men buskadset ude ved vejen skælvede…”

Lån bogen på Bibliotek.dk

Bedømmelse
Karakter