0 kommentarer

Mona Lisa – alle kender smilet, ingen kender hendes historie af Dianne Hales

af d. 26. juli 2016
Info
 
Sideantal

342

Udgivet

2016

ISBN

978-87-02-18591-1

Originaltitel

Mona Lisa - A Life Discovered - oversat af Brian Dan Christensen

Udgave

1.udgave, 1.oplag

 

Mona Lisa. Damen på maleriet som alle kender. Eller gør vi nu også det. De fleste af os har på den ene eller den anden måde set maleriet og ved, hvem hun er af navn og ansigt. Men hvem hun ellers var, det er der faktisk ikke ret mange, der ved noget som helst om. Kan du måske berette om hende og fortælle hendes livshistorie?

I denne bog har forfatter Dianne Hales gjort et forsøg på at stykke sammen, hvem hun egentlig var.

Her møder vi, igennem diverse kilder, Mona Lisa for alvor. Vi får en masse af vide, og vi lærer personen på maleriet bedre at kende. Og hendes liv var på mange måder slet ikke, som man måske skulle tro.

Hun blev gift da hun var bare 15 år gammel. Med en i forhold til hende gammel mand, og hun blev mor.

Hun sad model for maleren Leonardo Da Vinci, og ham kender de fleste af os nok bedre, end vi kender hans model. Leonardo Da Vinci hører vi også om i denne biografi, men han er jo ikke hovedpersonen! Ikke denne gang.

Her er en historie, som er skrevet ud fra en passion og et ønske om at lære Mona Lisa at kende. Og det er i og for sig lykkedes ret godt. Men også med stor hjælp fra efterkommere af Gheradini-slægten og mange andre. Og man er ikke i tvivl om, at forfatteren har haft et stort arbejde bag sig. Og selv om det er lykkedes ganske fint at skrive en biografi, så bliver den lidt tung til tider, da det ikke er personen selv, der beretter. Ved godt det ikke kan lade sig gøre, taget i betragtning af at hun levede tilbage i 1500 tallet, men det er som om, man mangler de sidste brikker for at komme helt ind under huden på denne kvinde.

Mona Lisa døde i en alder af 63 år. Hun havde boet nogle år i et kloster i Firenze.

Bogen henvender sig til folk med historie og især med kunstinteresse. Den er anderledes end andre biografier, da den er stykket sammen som en blanding af rejsebeskrivelse, historiefortælling og underholdning, på en og samme tid. For man bliver underholdt, hvis man læser den, fordi man vælger at sætte nysgerrigheden forrest.

Lån bogen på bibliotek.dk

Bedømmelse
Karakter