0 kommentarer

Satori af Don Winslow

af d. 26. juli 2016
Info
 
Forfatter
Forlag
Sideantal

537

Udgivet

2011

ISBN

978 0 7533 7022 1

Originaltitel

Satori

 

I 1979 udgiver forfatterikonet (og –pseudonymet) Trevanian spionromanen ”Shibumi”, der scorer fabelagtige salgstal på det amerikanske marked. I hovedrollen optræder en vis Nicholai Hel som superhelten, der overvinder alle forhindringer, giver the bad guys bøllebank og scorer de lækreste sild.

Trevanian dør. Men hey, hvorfor ikke lade Nicholai leve videre og indtjene endnu flere dejlige millioner, tænker det smarte forlag – og overtaler succesforfatteren Don Winslow til at skrive en prequel til ”Shibumi”. En spionthriller så amerikansk, at Donald Trumps hentehår kun kan blafre anerkendende.

Japan 1951. Efter 3 år i torturpræget fangeskab for medlidenhedsdrabet på sin japanske mentor løslades 26-årige Nicholai Hel mod at begå et nyt mord – på den skurkagtige russiske kommissær Voroshenin, der slår sine folder i Maos nye, kommunistiske mønsterhovedstad, Beijing.

Nicholai skal agere fransk våbenhandler, der hjælper kineserne med at skaffe raketter til deres allierede, Viet Minh, der prøver at smide franskmændene ud af Vietnam. For at give Nicholai en troværdig accent hyres den underskønne kurtisane Solange, der kan lidt mere end sit fadervor.

Opgaven – at myrde en skarpt bevogtet russisk diplomat i en totalovervåget kinesisk hovedstad – ville for alle andre end netop Nicholai være en selvmordsmission. Især fordi flere interessenter, herunder den dødsensfarlige lejemorder Cobraen, har fået nys om operationen og forsøger at snigmyrde den unge mand.

Men Nicholai er ingen hr. hvem som helst. Ekspert i nærkampsteknik, i det strategiske spil Go, i adskillige sprog, bl.a. japansk, kinesisk, russisk, fransk og engelsk – og i besiddelse af en sjette sans, der igen og igen sætter ham i stand til at fornemme farer på lang afstand. Manden er uovervindelig.

”Satori” flintrer over stok og sten i 1950’ernes Japan, Kina og Vietnam. Don Winslow har bedrevet en flot research, der gør lokationerne både troværdige og interessante. Det er desværre mere end, hvad man kan sige om rolleindehaverne. Skurkene er sadistiske svin i evigt overtal, heltene er vise og eminent dygtige, kvinderne har svulmende barme og smægtende læber.

Konichiwa, Nicholai-san.

Lån bogen på bibliotek.dk

Bedømmelse
Karakter