0 kommentarer

Mig og min storebror af Gynther Hansen

af d. 26. februar 2012
Info
 
Sideantal

157

Udgivet

2008

ISBN

978-87-7070-088-7

 

Indtil sit 15. år så den sønderjyske forfatter Hitler som en helteskikkelse.
Man da Anden Verdenskrig var slut, læste den unge Gynther Hansen om de tyske koncentrationslejre og besluttede sig for at blive dansk – selv om han kom fra en tysksindet familie i Sønderjylland.
Hans barndom og voksenliv i det dansk-tyske grænseland er kernen i hans forfatterskab, som han har kronet med en række erindringsbind.

I “Mig og min storebror” føjer Gynther Hansen nye brikker til det følelsesmæssige og moralske puslespil, som opvæksten i grænselandet blev for ham.
Bogen handler især om Gynther Hansens forhold til “papa” og “bror”, hans to faderfigurer. Hans familie blev efter 1945 ramt af den skam det var at have samarbejdet med tyskerne, og den noget ældre bror blev straffet for værnemageri. Det er herigennem, at de store temaer i hans forfatterskab; ansvar, svig, skyld og lidelse, dukker op.

Bogen indeholder til tider meget spredte erindringsglimt fra hjembyen Varnæs fra Randers og Flensborg, hvor han i 1960erne var bibliotekar.
Det er spredt fægtning det meste af det, og det vil da formentlig kun interessere læsere, der har levet i miljøerne.
Og hvorfor skal nogle i deres erindringer partout delagtiggøre os andre i deres antipatier over for bestemte mennesker, som Gynther Hansen flere gange gør i dette erindringsbind? Det er bestemt på sin plads, hvis det har et bredere sigte, for hvis en person på en betydningsfuld post har en personlighed eller en mangel på faglige kvalifikationer, der får betydning, som har langt rækkende virkninger for en bredere kreds.
Men det har det ikke her. Det er ren sladder, og det er håbløst uinteressant.
Hvis det endelig skal være så: Don’t tell it – show it!

Gynther Hansens skildring af forholdet til broderen er til gengæld det store plus ved bogen. Som en skygge over hele Gynther Hansens liv lå i mange år ikke kun hans maniodepressivitet, men også forholdet til storebroren – en forkvaklet person, hvis ego stod i grel modsætning til evnerne. Det endte med mislykkede projekter, forgældelse og spiritus – et fornedret liv, som Gynther Hansen i mange år ikke gennemskuede og senere i familiær solidaritet holdt hånden over. Lige netop dette er rystende og eminent godt beskrevet.

Lån bogen på biblioteket

Bedømmelse
Karakter