0 kommentarer

Dødsdrift af Gynther Hansen

af d. 26. februar 2012
Info
 
Forlag
Genre
Sideantal

159

Udgivet

2001

ISBN

87-7739-491-7

 

I Dødsdrift rammer Gynther Hansen alle de store temaer i sit forfatterskab: Det tyske over for det danske, nazismen i Nordslesvig og menneskets indre dæmoner – alt sammen forenet i en realistisk-psykologisk roman.

På det konkrete plan er Dødsdrift en roman om førerkampen inden for det tyske mindretal efter Hitlers magtovertagelse frem til 1939. Det er ingen nøgleroman, selv der er små paralleller til det virkelige historiske forløb.
Hovedpersonen er Pastor Lorens, der er præst for en tysk menighed i en landsby uden for Aabenraa og formand for mindretallets vælgerforening. Lorens er fortvivlet og spaltet mellem sit formandskab og Nazityskland i syd.
Han bliver sjæleligt flået i stykker af sit forsvar over for Tyskland og den nazistiske ondskab, han nægter at erkende. “Uden forbindelse til Tyskland eksisterer dit og mit liv ikke længere”, siger han i en af de heftige diskussioner med sin kone, Emmy. Hun kommer i romanen til at stå som det rationelles stemme.
På det indre plan handler Dødsdrift om et menneske, der bliver spaltet mellem sjæl og natur og derfor kommer helt ud til vanviddets rand.
Pastor Lorens bliver væltet fra posten som mindretallets fører. Og her kommer forfatterens historiske opgør ind i billedet. Hans anliggende er ganske tydeligt at illustrere, hvordan nazismen i det tyske mindretal i Nordslesvig i 1933-39 bevidst blev plantet af de nazistiske spidser i Slesvig-Holsten.
I virkeligheden hed Flensborgs nidkære borgmester i de brune år Ernst Kracht. I Gynther Hansens bog er byens overborgmester en satans bøddel med navnet Sievers.
Pastor Lorens bliver offer for den nazisme, han ikke selv siger fra overfor. “Du ejer for meget. Du er ikke sulten nok”, får han at vide af en opkomling fra pøblen, der under nazismens skjold får hævnet sin fornedrelse. Hævnen er rettet mod borgerskab og lærde.
Overborgmester Sievers i Flensborg får i romanen pastor Lorens til at underskrive sin egen politiske dødsdom, og ind på arenaen kommer en Jens, i romanen kaldet “schöne Jens”.
Dødsdrift er ikke en egentlig historisk roman, men først og fremmest en stærk fortælling om pastor Lorens’ sjælekvaler, afmagtsfølelse og eksistentielle smerte som et resultat af nazismens dæmoni.
Der kommer som altid i Gynther Hansens romaner voldsomme følelser på papiret.

Lån bogen på biblioteket

Bedømmelse
Karakter