0 kommentarer

Maskespillet af Graham Greene

af d. 8. maj 2008
Info
 
Forfatter
Genre
Sideantal

335

Udgivet

1965

ISBN

87-7724-631-4

Originaltitel

The Comedians

 

Engelske forfattere har en speciel type mandlig hovedperson. Han er i 30’erne og har ingen forpligtelser; han har elskerinder, men ingen faste forhold, og tilfældet spiller en stor rolle i vitale beslutninger. Man finder ham hos Somerset Maugham, i nyere tid hos Robert Goddard. Og hos Graham Greene.

Hoteldrift på Haiti var ikke en lukrativ beskæftigelse på den tid hvor Papa Docs hemmelige politi, Tontons Macoute, holdt landet i et jerngreb og nådesløst slog ned på alle der kom i vejen for deres interesser. Derfor har ejeren af Hotel Trianon i Porte-au-Prince, Mr. Brown, været i New York for at sælge hotellet, men hvem ønsker at købe et hotel uden gæster og med to timers elektricitet om dagen, og hvis eneste charme er gulnede postkort af tidligere tiders skønhedsdronninger ved poolen. På båden møder han tre andre passagerer, der skal til Port-au-Prince, de amerikanske helsefanatikere mr. & mrs. Smith og den mystiske mr. Jones, og de lover at flytte ind på hans hotel.

Amerikanerne kommer, men Jones udebliver. Han findes forslået på en politistation, senere dukker han op i de mest mærkværdige sammenhænge, bl.a. sammen med lederen af Tontons Macoute. Jo, en i sandhed mystisk herre.

Mr. Brown ønsker så lidt som nogen at komme i Tontons Macoutes søgelys, og han er derfor noget misfornøjet over at opdage, at oppositionens frontfigur har valgt at skære halsen over på sig selv i hotellets tomme swimmingpool. Og således bestemmer tilfældet på ny en kursændring i hans liv.

Graham Greene er en forfatter jeg jævnligt vender tilbage til. Jeg sammenligner ham med en omelet: let men alligevel nærende. Hans stil er uforlignelig, at læse om mødet mellem det naive ægtepar Smith, der er overbevist om det gode i menneskene, Tontons Macoute inklusive, og den barske haitianske virkelighed er både komisk og tragisk.

Brown, Smith og Jones – en dårlig spøg eller uopfindsomme dæknavne? Og Jones er nok ikke den eneste der spiller dobbeltspil. Gør ikke alle det af nødvendighed i det hærgede land?

Lån bogen på bibliotek.dk

Facebooktwittermail
Bedømmelse
Karakter