0 kommentarer

Mand i mørke af Paul Auster

af d. 12. juli 2015
Info
 
Forfatter
Forlag
Genre
Omslag
Sideantal

222

Udgivet

2008

ISBN

978-87-91654-65-7

Originaltitel

Man in the dark

 

En ældre mand er flyttet ind hos sin datter og voksne barnebarn i Vermont efter at have været involveret i en trafikulykke. Datteren er blevet forladt af sin mand og barnebarnets kæreste er blevet dræbt i krigen i Irak, og de tre familiemedlemmer bærer derfor hver især tunge byrder på deres skuldre.
Den ældre mand ligger de fleste nætter søvnløs i sin seng.

Tiden falder ham lang, og han bruger derfor timerne på at opdigte historier, som han fortæller sig selv.
Disse historier fungerer som en slags virkelighedsflugt, idet den ældre mand, August Brill, har en del ting, som han ikke ønsker at blive mindet om.
I den ældre mands opdigtede historier befinder vi os i et Amerika, hvor tvillingetårnene ikke kollapsede den 11. september 2001 og hvor USA ikke er i krig med Afghanistan eller Irak, men der derimod er udbrudt en voldsom borgerkrig, der har polariseret befolkningen og gjort menneskene egoistiske og følelseskolde.
På magisk vis blandes virkelighedens verden sammen med den virkelighed, som August Brill opdigter i sit hoved, og det kommer der en noget anderledes, men dog læseværdig bog ud af.

“Mand i mørke” er på mange måder en typisk Auster-bog, og på den måde kan man sige, at bogen ikke indeholder de store overraskelser. Alligevel formår Auster- også med denne bog – at tryllebinde læseren så denne indfanges i det helt særlige univers, som Auster er så god til at berette om.
Den eneste hage ved bogen er, at der ikke er en inddeling i kapitler. Hele bogen er et langt kapitel på 222 sider, og det gør det vanskeligt at holde pauser i bogen, fordi man som læser trods alt også skal passe andre ting som arbejde, vasketøj, indkøb og andre praktiske ting i virkelighedens verden.
Ikke desto mindre er “Mand i mørke” en læseværdig bog, som er svær at lægge fra sig fordi den både er spændende og læseværdig, og jeg kan derfor ikke andet end at belønne bogen med 4 stjerner.

Lån bogen på biblioteket

Facebooktwittermail
Bedømmelse
Karakter