0 kommentarer

Mænd der hader kvinder af Stieg Larsson

af d. 23. oktober 2009
Info
 
Forfatter
Forlag
Genre
Sideantal

523

Udgivet

2006

ISBN

87-7394-949-3

Originaltitel

Män som hatar kvinnor

 

Ifølge Politiken er filmatiseringen bedre end bogen. Der tager Politiken fejl. Hvor filmen var forrygende, er bogen simpelthen endnu mere forrygende. De få løse ender jeg sad med, efter at have set filmen, har bogen samlet op og bundet knude på.

Mikael Blomkvist, journalist og medejer af tidsskriftet Millennium, er blevet idømt 3 måneders fængsel for bagvaskelse i forbindelse med en artikel han har skrevet om en stor finansmand. Mikael benytter lejligheden til at forlade Stockholm og Millennium for en tid, idet han kontaktes af Henrik Vanger – overhoved for Vanger koncernen. Denne vil, officielt, have ham til at skrive sin slægts historie. Uofficielt ønsker han at Mikael skal efterforske mordet på hans niece. Et mord der skulle være sket for over 40 år siden. Et mord som aldrig er blevet opklaret.

Lisbeth Salander, professionel hacker og researcher, trænger til en time-out efter en, mildest talt, ubehagelig oplevelse med sin formynder. Lisbeth er en ener. Hun har stort set ingen omgangskreds. Familien består af en mor der er på plejehjem, og en søster hun aldrig ser. Lisbeth er fanget af det offentlige system. På trods af sine 25 år, er hun underlagt en formynder, og anses af systemet for at være lettere retarderet.

Lisbeth er Mikaels modsætning. Hun er alt hvad han ikke er, og omvendt. Måske er det derfor de to passer så godt sammen.

Stieg Larsson har med ”Mænd der hader kvinder” begået en helt fantastisk roman. Normalt læser jeg ikke kriminalromaner/thrillere, men Stieg Larsson er jo ikke til at komme udenom – og jeg fortryder ikke et sekund at jeg tog hans bog ned fra reolen. I modsætning til de fleste andre thrillere jeg har læst, formår Larsson dels at skrue et helt fantastisk plot sammen, og dels at gøre sit persongalleri levende og ægte. Personerne rejser sig fra bogens sider og træder helt ind i læserens hverdag.

Og nu må du have mig undskyldt – jeg skal i gang med fortsættelsen, ”Pigen der legede med ilden”.

Lån bogen på bibliotek.dk

Facebooktwittermail
Bedømmelse
Karakter