0 kommentarer

Det mangefarvede land af Julian May

af d. 28. august 2014
Info
 
Sideantal

314

Udgivet

1985

ISBN

87-418-7209-6

Originaltitel

The many-colored land

 

Som udpræget eskapist er undertegnede anmelder naturligvis vild med science fiction. Frank Herbert og Arthur C. Clarke er repræsenteret på bogreolen, men den største sci-fi perle vil altid være Julian May’s saga om det pliocæne eksil. Hendes fire bøger blev uvist af hvilken grund opdelt i syv på dansk, uden det dog skæmmer læseoplevelsen.

I 2034 opfinder en franskmand en tidsportal til den pliocæne tidsalder, seks millioner år tilbage i tiden. Opdagelsen virker ubrugelig, da man ikke kan vende tilbage til nutiden, men utilpassede borgere på jorden, eller fra en af de mange planeter, der er udforsket og beboet i May’s fantastiske univers, begynder at benytte sig af portalen, og i 2110 har 90000 taget turen tilbage til den eksotiske og spændende tidsalder. De otte personer i grøn gruppe, som vi følger i bogen, tager turen i 2110, men på den anden side venter en ukendt race på dem, og intet er, som de havde forventet.

Det er nok femte gang jeg læser bogen/serien, og jeg bliver aldrig træt af den. Den fremtidsverden May har skabt, og som vi hører om i de første kapitler inden tidsrejsen, samt via samtaler mellem de tidsrejsende, er fantastisk. Med ganske få ord får hun beskrevet en kultur og en udvikling, der ikke behøves at udpensles. Jorden er indgået i et galaktisk miljø, der også har andre racer fra rummet indlemmet. Flere mennesker har udviklet metafysisk operans såsom telepati, andre kan flytte ting ved tankens kraft eller helbrede beskadigede dele af hjernen på andre mennesker. Dette har naturligvis skabt et stort skel mellem operante og almindelige mennesker, hvilket kommer til udtryk i seriens efterfølger, ‘The Galactic Milieu Series’, der desværre ikke er oversat til dansk. Det univers hun beskriver i den pliocæne saga og den galaktiske serie gør hende, for mig at se, til science fictionens Tolkien.

Det er en klassisk bog/serie om kampen mellem det gode og det onde, og man kan ikke undgå at blive opslugt af den verden, der venter de tidsrejsende. En verden og kultur der er så gennemtænkt, at Julian May efter seriens sidste bog udgav: ‘A Pliocene Companion, The essential readers’ guide to the Saga of the exiles.’ Et opslagsværk til hjælp for læseren.

Læs serien hvis du er til eventyr og sci-fi, du kan ikke undgå at blive begejstret!

Lån bogen på Bibliotek.dk

Facebooktwittermail
Bedømmelse
Karakter