0 kommentarer

Månens skygge af Alice Sebold

af d. 2. april 2009
Info
 
Forfatter
Forlag
Genre
Sideantal

286

Udgivet

2008

ISBN

978-87-02-06261-8

Originaltitel

The Almost Moon

 

Citat: “Alt taget i betragtning faldt det mig let at slå min mor ihjel. Sygdommen demens har det med efterhånden at afsløre kernen i det menneske, der er ramt af den. Min mors kerne var lige så rådden som det skidne vand i bunden af en vase, der har stået med blomster i ugevis.”
Så barsk og uforsonlig begynder Helens fortælling om, hvordan hun slog sin mor ihjel.

Helen voksede op med en psykisk syg mor og en indesluttet far. Moderen holder sig inden døre og lever sit liv gennem sit barn og sin mand. Faderen formår ikke at rumme moderens sygdom og forsvinder i perioder fra hjemmet og skubber derved ansvaret for moderen over på Helen. Faderen lever sideløbende et skjult liv i sit forladte og oversvømmede barndomshjem, hvor han lever med krydsfiner-mennesker, han har skåret ud og opsat rundt om i huset. Han ender med at begå selvmord og Helen bliver fastholdt i rollen som den, der klarer moderen og verden udadtil.

Langsomt går det op for Helen, at der er et liv “udenfor”. Hendes mand beskriver efterfølgende huset som et fængsel, og Helen responderer -“og du giftede dig med en indsat”.

Efter mordet på sin mor, vasker Helen liget omhyggeligt og kontakter sin eksmand, som hun betror sig til. Han råder hende til at holde sig i ro og vente på, at han kommer.

Bogen strækker sig over ca. 1,5 døgn, hvor Helen ser tilbage på sit groteske liv og får en forståelse af, hvorfor mordet på moderen var en forløsning, der kan bringe hende videre.

I korte sentenser skifter vi mellem Helens nutid, hendes tanker og hendes fortid. Alt i et stille, omhyggeligt og flydende sprog.

Denne foruroligende bog bed sig fast i min bevidsthed i en sådan grad, at jeg næsten ikke turde lægge bogen fra mig for ikke at gå glip af de private og meget jordnære beskrivelser af dels mordet og dets kontekst, men også Helens opvækst og følelsesliv

Lån bogen på bibliotek.dk

Facebooktwittermail
Bedømmelse
Karakter