0 kommentarer

Lustrum af Robert Harris

af d. 24. maj 2014
Info
 
Sideantal

428

Udgivet

2010

ISBN

978-87-595-2686-6

Originaltitel

Lustrum

 

“Lustrum” er andet bind i en trilogi om Ciceros politiske liv. Første bind, “Imperium”, omhandlede hans vej til magten i Rom, og tredje bind skulle være undervejs fra den fremragende engelske forfatter. Man kan sagtens læse “Lustrum” uden at have læst “Imperium”, det er nogle år siden jeg selv læste bind et, og kan knap nok huske handlingen, men det gjorde ikke noget ved oplevelsen af “Lustrum”.

Handlingen foregår over 5 år, Ciceros ene år som Konsul og de efterfølgende 4 år, 63-59 f. Kr. Cicero var en fantastisk taler, kendt for at kunne holde lange taler uden manuskript, og som jurist og senere senator og konsul, kunne han ofte få vendt en sag 180 grader, blot ved retorikkens hjælp. Han var fortaler for republikken Rom og tog afstand fra diktatorisk opførsel og bestikkelse. Bogen bliver fortalt af Tiro, Ciceros sekretær, der nedskrev alle taler og samtaler, Cicero førte. Tiro har senere skrevet en biografi om Cicero, der desværre er gået tabt, men som andre historikere har nået at afskrive, så mange af Ciceros taler stadig kan læses, og som Harris har brugt som grundlag for bogen.

I bogen føres man fra den ene politiske rævekage til den næste, rænkespil, forræderi, bestikkelse, retssager og kærlighedsaffærer fører læseren gennem de godt og vel 400 sider på rekord tid. Det bliver på intet tidspunkt kedeligt eller ensformigt, selvom det er politik, der er i højsædet. Tværtimod er det et fascinerende indblik man får for Rom i republikkens sidste år, ikke mindst får man et helt anderledes syn på Cæsar, som jeg kun kender fra min barndoms Asterix!!

Det er ikke første gang Harris kaster sig over den historiske roman, det gjorde han også fint i “Pompeji”, hvor han fik en virkelig spændende historie ud af det tragiske vulkanudbrud. Han er en spændende forfatter som endnu ikke har skuffet mig (har læst 6 af hans indtil videre 9 bøger). Jeg vil i den grad glæde mig til sidste bind om Cicero, selvom det ikke vil blive en nydelse at læse om hans sidste dage.

Lustrum er en spændingsbog, som jeg vil mene de fleste kan læse, men som jeg især vil anbefale til historisk interesserede læsere.

Lån bogen på biblioteket

Bedømmelse
Karakter