0 kommentarer

The Debriefing. A Novel of Deception af Robert Littell

af d. 27. november 2009
Info
 
Sideantal

202

Udgivet

1979

ISBN

0-09-139140-7, 0-06-012656-6

Originaltitel

The Debriefing. A Novel of Deception

 

Når en person med adgang til hemmeligt materiale hopper af, er det fornuftigt at foretage en lang afhøring og derpå så vidt som muligt tjekke, om oplysningerne og hans historie kan passe. Disse led i en “debriefing” beskrives spændende og levende i denne roman af Robert Littell, der med rette har været med til at befæste hans ry som USAs svar på Englands John le Carré.

Den ene hovedperson er den russiske afhopper Oleg Kulakov hvis privatliv ligger i ruiner og derfor benytter han lejligheden til at vende Sovjetdiktaturet ryggen under en tjenstlig mellemlanding i Athen. Over for ham står så amerikanernes hold af udspørgere under ledelse af den karismatiske idealist Stone.

I sin kompromisløse jagt på den endelige sandhed om Kulakovs historier og oplysninger beslutter Stone at tage til Moskva under dække og opsøge personer, der kan give oplysninger. Her bliver historien virkelig spændende og befolkes – som i andre af Littells bøger – af en række russere med personligheder og høj underholdningsværdi.

Som eksempel på disse finurlige påfund kan nævnes en gammel mand, der i sin tid var stand in for Stalin og derfor konsekvent kaldes Morgen Stalin, idet hans primære opgave var at vise diktatorens morgenfriske ansigt, når den rigtige lå og sov længe efter sent natarbejde i nationens tjeneste.

Stone fascineres af det Moskva, han oprindelig stammer fra og har beskæftiget sig med at samle oplysninger om gennem hele sit professionelle liv.

Det er en glimrende bog. Mit eneste forbehold er, at Stone slipper af sted med så megen under cover aktivitet bag jerntæppet inden nogen løfter et øjenbryn. Egentlig kunne fem stjerner være fortjent, men Littells eget niveau er så højt, at der også skal være en måde at markere de ALLERbedste bøger i hans fine forfatterskab…

Lån bogen på bibliotek.dk

 

Bedømmelse
Karakter