0 kommentarer

Kosmopolis af Don DeLillo

af d. 28. maj 2016
Info
 
Sideantal

223

Udgivet

2003

ISBN

87 595 2083 3

Originaltitel

Cosmopolis - oversat af Jørgen Nielsen

Udgave

1. udgave

 

Da turen starter tidligt om morgenen, er Eric Michael Packer på toppen. Ung, usårlig, mangemilliardær i dollar. Da det hele slutter et døgn senere, ser en fuldkommen derangeret Eric døden i øjnene. Og er inderligt ligeglad.

Mellem disse yderpunkter kører Eric det meste af tiden gennem New York i sin specialbyggede limousine med marmorgulv, toilet og alskens elektronik. Han har netop forladt sin treetages penthouselejlighed, hvor hajbassinet blot er et af mange raffinementer.

Eric har sat sig for, at han vil klippes. Og det skal foregå i den anden ende af byen. Men ak, netop denne dag er New York et trafikalt kaos. Præsidenten kører omkring i bilkortege. En megastjerne er død og køres rundt i begravelsesoptog. Og en antikapitalistisk gruppe brænder bygninger og biler af, mens de ophøjer levende rotter til den nye valuta.

Erics limousine snegler sig afsted med tre livvagter gående ved siden af. Undervejs får han besøg af sin læge, der undersøger ham fra inderst til yderst, af sin attraktive teoretiker og andre rådgivere. Selv stiger han af og på til små møder med sin næsten ukendte kone, sin ældre elskerinde, improviserede måltider.

Af sit centrale sikkerhedscenter advares han om en uidentificeret, særdeles alvorlig trussel mod hans liv. Men Eric er ligeglad. Han er mere optaget af at sætte sin kolossale formue over styr i en halsbrækkende spekulation mod yen.

Don DeLillo er en af USAs store samtidsskildrere, helt oppe i Paul Auster- og Philip Roth-ligaen. Med “Kosmopolis” har han konciperet et stramt og originalt plot med masser af interessant tankegods og en svidende kritik af den uhæmmede, grænseoverskridende kapitalisme.

Det er en vigtig bog, men med små, konstante irritationsmomenter i form af et meget afsnuppet, intuitivt sprog, der til tider kan være svært at afkode. Som en James Ellroy i amokløb. Hvad skal man fx mene om denne sætning: “Turister masede sig gennem teaterdistriktet i alle de ord som danner en mangfoldighed.”

Men selv når han føles allermest som en sten i skoen, er DeLillo en mand, man gerne ville spadsere en lang tur i selskab med. Gerne gennem et sydende New York en varm dag, hvor alt kan ske.

Lån bogen på bibliotek.dk

 

Bedømmelse
Karakter