0 kommentarer

Kelterens Drøm af Mario Vargas Llosa

af d. 21. februar 2014
Info
 
Forlag
Omslag
Sideantal

357

Udgivet

2013

ISBN

978-87-7129-070-7

Originaltitel

El sueño del celta

Udgave

1.udgave

 

“Kelterens drøm” er en storladen og detaljerig historisk biografi, som bevæger sig over 3 kontinenter og gennem fem årtier i skildringen af diplomaten Roger Casement, der endte sit liv som irsk frihedskæmper. Rammefortællingen er et fængselsophold, som bliver afslutningen på Casements modsætningsfyldte tilværelse. Fra fængselscellen panoreres tilbage i tid, og gennem maleriske beskrivelser rulles hans liv op.

Som 20-årig får Casement mulighed for at deltage i en ekspedition i Afrika ledet af H. M. Stanley. Den unge Casements vision er at “udbrede Vestens handel, kristendom og politiske institutioner og dermed frigøre afrikanerne fra deres tilbageståenhed, sygdom og uvidenhed” (s.27) Efterhånden indser han, at rejsens virkelige formål er at få de afrikanske høvdinge til at stille med arbejdskraft, logi og førere, og han må til sidst betragte sin barndomshelt, Stanley, som en skrupelløs slyngel.

I 1903 rejser Casement til Congo – nu som britisk konsul – for at undersøge og dokumentere mishandlingen af arbejderne i kautsjukplantagerne (kautsjuk: gummi). Han lægger øre til chokerende vidnesbyrd om piskning, lemlæstelse og drab, og hans rapport til den britiske regering vækker genlyd overalt i England, hvor Casement dekoreres af kongen. Senere udsendes han i flere omgange til Amazonas, hvor forholdene for lokalbefolkningen er ikke mindre forfærdende – og svære at ændre på grund af myndighedernes korruption og manipulation. Mens Casement udholder strabadser for at bevidne undertrykkelsen af de indfødte, kommer han til fornyet erkendelse af sin egen identitet som del af et undertryk folk: det irske. Han mærker et stærkt ønske om at engagere sig i den irske frihedskamp. Et engagement, der i sidste ende, fører til hans død.

Bogen har mange facetter – ikke mindst et rystende, historisk indblik i vestlig kolonialisme – men jeg blev kun momentvis indfanget. Vargas Llosa’s skrivestil er sikker og velformuleret, men de mange rejsebeskrivelser kan ikke altid fastholde interessen. Da plottets hovedtræk er skitseret på bogens bagside, rummer historien ikke de store overraskelsesmomenter, selvom den er fortalt med følsomhed og indlevelse. Bl.a. beskrives Casements homoseksualitet – en side af hans personlighed, som han fordømmes for og aldrig rigtig kommer overens medk.dk. På samme måde gives et indfølt rids af hans periodevise optagethed af den kristne tro. En nøgle til personportrættet findes på bogens første side:

“Enhver af os er successivt ikke én, men mange. Og disse successive personligheder, der vokser frem, den ene af den anden, plejer at frembyde de mærkværdigste og mest forbavsende kontraster indbyrdes.”
(José Enrique Rodó)

Mario Vargas Llosa modtog i 2010 Nobelprisen i litteratur. Den røde tråd i hans forfatterskab er kritikken af vold og undertrykkelse i de latinamerikanske samfund, så vel som i hele vores moderne civilisation.

 

Lån bogen på Bibliotek.dk

Bedømmelse
Karakter