0 kommentarer

Kaspisk regn af Gina B. Nahai

af d. 9. februar 2009
Info
 
Sideantal

331

Udgivet

2008

ISBN

978-87-11-31610-8

Originaltitel

Caspian Rain

 

“Kaspisk Regn” foregår i 1970’erne i Shahens Iran, nærmere betegnet det jødiske miljø i Teheran.

Vi følger pigen Yaas, som er i klemme mellem hendes forældre, den rige Omid og den fattige Bahar, og deres ulykkelige ægteskab (som ikke levner dem meget overskud til deres datter).

Romanen er en blanding af magisk realisme (spøgelser, drømme og varsler), og et knugende portræt af de sociale regler, manipulationer og mekanismer (udstødelse, følelseskulde og vold) som i sidste ende gør næsten alle romanens figurer til dybt ulykkelige mennesker.
Feks. duesøsteren som hænger sig, fordi hendes mand tæver og binder hende og spærrer hende inde i dueslaget på taget i dagevis, hver gang hun trodser ham.
Eller den rige Omid, hvis afstumpede forældre har gjort ham næsten ude af stand til at engagere sig følelsesmæssigt i sin hustru og datter.

‘Det er et ubamhjertigt hieraki. Det udsletter de svage, de unge, de oprørske.
Vi lever alle sammen i et skyggeland af tilslørede sandheder og bevogtede gåder.’ s.177

Man kan ikke bare sådan undslippe sin skæbne, sit familienavn og sin sociale position. Det klistrer til én på godt og ondt.

‘Sådan har det altid været for jøderne i det sydlige Teheran: Hvert vendepunkt har ført til endnu et tab; hver forventning til yderligere skuffelse. De kan ikke engang undslippe deres skæbne i døden, tænker de’ s.101

Men det er også en roman om skæve, farverige eksistenser, og om håb, om kaspisk regn, om troen på og drømmen om, at man måske kan opnå en bedre skæbne, engang…
Især tjenestepigen Ruby, tangodanseren og hendes farverige lejere gør at det ikke er trist det hele!
“Kaspisk Regn” er en fin lille historie, sine steder helt “Rushdie agtig”.

Lån bogen på bibliotek.dk

Facebooktwittermail
Bedømmelse
Karakter