0 kommentarer

Kafka på stranden af Haruki Murakami

af d. 13. december 2013
Info
 
Forlag
Genre
Omslag
Sideantal

459

Udgivet

2007

ISBN

978-87-7955-452-8

Originaltitel

Umibe no Kafuka

Udgave

1.udgave

 

Det hele starter med en mystisk hændelse, hvor en gruppe elever i Japan i 1944 bedøves, eller i hvert fald pludselig dratter om i søvne, på en skoleudflugt. Kun én elev, Nakata, vågner ikke op kort efter hændelsen. Mange år senere stikker den unge Kafka Tamura væk hjemmefra, og skjuler sig for sin far på et lille bibliotek, og opholder sig også i en lille bjerghytte nær havet og en stor, mørk skov. Pludselig en nat vågner han op nær et tempel indsmurt i blod. På nogenlunde samme tid søger den nu opvågnede, aldrende og let retarderede Hr. Nakata bort fra sine trygge og vante omgivelser for at opsøge en hemmelig portal kendt som ‘indgangstenen’.

Lyder det mystisk?; jamen det er det sandelig også! “Kafka på stranden” er lige så forunderlig og gådefuld som “Trækopfuglens krønike”, men denne roman er også præget af en overraskende stærk og udtalt seksualitet, som i passager nærmest kan kaldes pornografisk. Det knytter sig til hovedidéen i historien, som drejer sig om en ulykkelig kærlighedshistorie og en fascinerende åndernes parallelverden, igen meget lig “Trækopfuglens krønike”, hvor skæve og mærkelige figurer, ikke mindst den kattehjerte-ædende whisky-mand Johnny Walker, hjælper Hr. Nakata med at kunne udføre sin mission.

Dybe, mørke skove, med træer så høje at man føler sig på bunden af en brønd er en anden lighed med “Trækopfulgens krønike”, og også i denne roman udfolder genren ‘magisk realisme’ sig med stor elegance, hvor almindelige gøremål (spise, køre i tog, vandre rundt etc.) omfavnes af personernes tanker, forestillinger og observationer om andre personer, samtidigt med at de raver rundt i både denne synlige verden, og den skjulte parallelle verden. Resultatet er en opslugende, fascinerende, og herligt mystificerende fortælling.

 

Lån bogen på Bibliotek.dk

Bedømmelse
Karakter