0 kommentarer

Gøgens kalden af Robert Galbraith

af d. 11. december 2013
Info
 
Forlag
Genre
Sideantal

480

Udgivet

2013

ISBN

978-87-02-15649-2

Originaltitel

The cuckoo's calling

 

Kriminalromanen “Gøgens kalden” vakte allerede før sin fremkomst international opmærksomhed og blev købt til udgivelse i adskillige lande. Spørgsmålet er, om al denne hype var opstået, hvis forfatteren Robert Galbraith ikke havde været pseudonym for J.K. Rowling, Harry Potter-seriens feterede mor…

Bevares, “Gøgens kalden” er bestemt ingen ringe krimi. Den er ganske habil i betragtning af, at forfatteren hidtil primært har skrevet børnebøger. På plussiden tæller et broget persongalleri og indfølte stemningsbilleder af metropolen London og dens indvånere. Til gengæld er plottet temmelig fortænkt og fuldkommen blottet for elementær spænding, mens afviklingen er bogholderagtigt metodisk grænsende til det fodslæbende. En så spinkel handling kan ganske enkelt ikke bære små 500 sider.

Den overjordisk smukke supermodel Lula Landry styrter til jorden og bliver knust mod det snedækkede fortorv foran sin lejlighed i det ekskusive Mayfair-kvarter. Mord eller selvmord? Naboer mener at have hørt hende skændes med sin berømte og berygtede musikerkæreste, men han har angiveligt et alibi andetsteds i byen.

Politiet er hurtig til at afskrive sagen som selvmord. Lula var maniodepressiv og på piller, og kort inden sit dødsfald havde hun forladt en natklub i oprørt sindstilstand. Lulas halvbror vil imidlertid have en second opinion og hyrer den uortodokse detektiv Cormoran Strike.

Flamboyante Strike og hans undselige assistent Robin får nu carte blanche til en verden, de hidtil kun har kendt fra sladderbladenes forsider. Smukke modeller, udflippede musikere, egocentriske designere, arrogante rigmænd og deres trofæhustruer med hvepsetalje og plasticpatter – alt indhyllet i skyer af coke og nidkært overvåget af de allestedsnærværende paparazzier.

Som sagt er krimiintrigen ikke verdens mest medrivende. Men Galbraith/Rowling har i dén grad greb om det britiske kendiskleresi og offentlighedens kvalmende besættelse af det – her har bogen sin tyngde og berettigelse. De guidede ture rundt i Londons kendte og mindre kendte kvarterer er også betagende.

Efter sigende er “Gøgens kalden” første bog i en serie om Cormoran Strike og Robin. At sammenligne makkerparret med Blomquist & Salander, som New York Times’ anmelder gør, er langt ude i sovsen, men de er et sympatisk bekendtskab, som nok skal finde en læserskare med appetit på de let bedagede engelske krimidyder.

Lån bogen på bibliotek.dk

Bedømmelse
Karakter