0 kommentarer

Kældermennesket af Fjodor Dostojevskij

af d. 17. oktober 2008
Info
 
Sideantal

191

Udgivet

2000

ISBN

87-7704-425-8

Originaltitel

Zapiski iz podpolja

 

Nihilisme er det store tema hos Dostojevskij. Hvis alt alligevel er meningsløst, så kan man jo gøre, hvad man vil. Således i ”Forbrydelse og straf” og i ”Brødrene Karamazov”.

I ”Kældermennesket” træffer vi et nedrigt menneske – sådan beskriver han sig selv – der lever i kælderen stort set uden kontakt til andre mennesker. Ifølge ham er menneskets frihed en illusion, når det nu fx er besluttet at to gange to er fire. Sand frihed opnås først, når man forkaster alting. Således svæver han rundt i bogens første halvdel, der er skrevet som en afsindig mands monolog med sig selv.

I anden halvdel genfortæller han erindringer fra sit liv og kommer bl.a. ind på et rørende møde med en prostitueret, hvor han i første omgang berører hende dybt med indsigtsfulde betragtninger om menneskets lod i tilværelsen og valgfriheden. Hun besøger ham en anden dag, hvor han forbitres over, at hun ser hans fattigdom, hans dårlige klæder osv. Han afslører så over for hende i et grumt angreb, at alt, hvad han tidligere sagde til hende, var løgn og sagt i almindelig nedrighed og ondskab.

Den lille novelle ”Et latterligt menneskes drøm” er tilføjet til slut. I den historie falder en desillusioneret mand i søvn og når i drømmen frem til en række erkendelser om næstekærlighed, der rækker en stor arm ud efter kristendommen. Bl.a. en afvisning af en dødssyg, fattig pige på gaden kommer tilbage til ham i drømmen og hjælper ham til en slags erkendelse. Om der så sker noget ved det, er højst usikkert.

Dostojevskijs store styrke er de indsigtsfulde, psykologiske portrætter, han formår at skildre ved hjælp af sit eminente sprog. Det er bøger, hvis sider vender sig selv, og selv om skildringerne af forsmåede, nedrige mennesker i uafhjælpelig fattigdom er hård kost at læse i friværdi-Danmark, er historierne stadig vedkommende og en fornøjelse at læse.

Lån bogen på Bibliotek.dk

Bedømmelse
Karakter