0 kommentarer

Jens Petersens forlængede forår af Cecilie Overbye

af d. 8. april 2020
Info
 
Sideantal

242

Udgivet

2020

ISBN

978-87-93835-41-2

Udgave

1. udgave

 

Jens er fornyligt blevet enkemand – hans hustru gennem mange år, Marie, er død. I ægteskabet var det Marie, der bestemte. Jens affandt sig med det og rettede ind. Hverdagene var præget af regelmæssighed, vaner, der ikke kunne afviges fra, spisetider, indkøb efter kartotekskort, vasketøj én dag, indkøb en anden. Selv om Jens ikke brød sig om alle Maries regler, har han svært ved at bryde ud af dem, nu hvor han er blevet alene. Han hører hele tiden hendes stemme for sig, og gør stadig som hun siger. Dagene går med rutineprægede, skemalagte opgaver, og hver dag ringer enten Jakob eller Lene – hans to børn. Jens må vride hjernen for at finde på noget nyt at snakke med dem om.

En dag slår han tåen – og da neglen er ved at falde af, og det bløder, beslutter han sig for at opsøge lægen. Lægen har bemærket, at han siden Maries død har været ved lægen flere gange (Marie plejede at være den, der vidste hvad man skulle gøre, hvis man slog sig eller havde feber – selv er Jens mere famlende) – lægen tror det handler om sorg og giver Jens antidepressiv medicin. Jens tror, at det er medicin til hans dårlige tå – og undrer sig over, hvad der pludselig sker med ham. Det er bivirkningerne, der slår igennem og ødelægger hans rutiner.

I sin jagt efter plaster finder Jens Maries dagbog – og læsningen giver ham en helt ny viden om den kvinde, han var gift med i så mange år. Han bliver både foruroliget og ked af det, men begynder samtidig at forstå mange ting om Marie – og hvor lidt han egentlig vidste om hende.

Det er en skøn bog, Cecilie Overbye har skrevet om en mand i ’den tredje alder’ og hans afdøde hustru. Stille og roligt lærer læseren ikke kun Jens, men også Marie at kende. Jens finder ud af, at han faktisk er i stand til at handle selv, at komme ud af de sløve hverdagsvaner og få et liv, som ikke kun består af Maries skemalagte rutiner.

Bogen er morsom, f.eks. episoden med antidepressiva både hos lægen og senere, da Jens finder ud af, hvad det er for nogle piller. Ligeledes Jens’ overvejelser om det nu går an at købe en pakke plaster, når han ved der er plaster i huset – som han bare ikke kan finde. Hans nye opdagelse, Facebook, hvor han kan være ven med sine børnebørn, er også skrevet med humor. Men der er alvor bag de morsomme replikker. Bogen sætter mange tanker i gang om måden at leve på. Og om hvor godt man egentlig kender hindanden i et parforhold.

Jeg kan helt bestemt anbefale ’Jens Petersens forlængede forår’.

 

Anmeldereksemplar

Lån bogen på biblioteket

Bedømmelse
Karakter