0 kommentarer

Exnihilo af Publius Enigma

af d. 8. april 2020
Info
 
Sideantal

478

Udgivet

2019

ISBN

9788771571042

Udgave

1

 

Året er 2272, og rummet er nu menneskets hjem

Forsiden til denne bog er til den mørke side, og blikket fanges af et menneskefoster i et reagensglas. Allerede her bliver man klar over, at der bliver lagt op til sciencefiction og spænding. Og forsiden samt det pudsige forfatternavn var da også grunden til, at jeg fik bogen med hjem fra biblioteket.

Handlingen foregår i det 23. århundrede, hvor jordkloden er ødelagt efter en 3. verdenskrig “Den totale krig”. Derudover så har menneskeheden mistet evnen til at reproducere naturligt. Den kunstige frembringelse af menneskeliv medfører dog en genetisk fejl, der gør, at mennesket har en begrænset levealder. Bogen hedder “Exnihilo”, men hvad betyder det egentlig? Ifølge Den Store Danske, så er “Ex nihilo nihil” latinsk og betyder ‘intet kommer af intet’. Så giver titlen også mening. Ud af ingenting opstår der et signal fra en måne, og en gruppe af forskere og astronauter bliver sendt ud for at undersøge signalet. Elai Wali Human og hans gruppe tager afsted, og det viser sig, at signalet kommer fra et ukendt fartøj, der styrtede ned og forsvandt inden Den totale krig. Inde i vraget finder de to nedfrosne mennesker – mennesker der har været født på den naturlige måde og derfor ikke er ramt af den genetiske fejl som alle andre. Det interhumane Synedri er det diktatoriske magtstyre, og da de hører om opdagelsen, vil de forsøge at skjule sandheden og slippe af med de nedfrosne mennesker. Pludselig står Elai og hans gruppe splittet mellem et samfundsansvar og et etisk valg.

Det er ved at være nogle år siden, at jeg sidst har læst sciencefiction, og jeg er faktisk ikke så vild med det nu, som jeg var tidligere. Så jeg var ret spændt på, om Exnihilo kunne ændre mit syn og leve op til den forventning forside-billedet og bagside-teksten lagde op til. Bogen er en dansk debut roman skrevet af en ukendt forfatter, der skjuler sig bag et pseudonym. I tilbageblik hører man om de forskellige personer i bogen, så man kommer tættere ind på dem den vej. Det fungerer godt, og via de fortællinger beskrives denne nye verden, hvor jordkloden er ødelagt, og menneskerne lever i rummet. Historien er fangende, og der er en masse gode beskrivelser af rumrejser og kunstig intelligens, og jeg kan forestille mig, at det er ren guf for en fantasy-elsker. Der er en god krydring af science fiction elementer og et spændende plot. For mit vedkommende ændrer den dog ikke mit syn på sciencefiction-læsning, men jeg kunne sagtens se den som en film på storskærm. Det var for mig ikke en wow-oplevelse, men det er heller ikke en bog, jeg har fortrudt at læse, tværtimod.

Lån bogen på biblioteket

Bedømmelse
Karakter