0 kommentarer

Jacob de Zoets tusind efterår af David Mitchell

af d. 3. november 2014
Info
 
Sideantal

547

Udgivet

2014

ISBN

978-87-7137-091-1

Originaltitel

The Thousand Autumns of Jacob de Zoet

 

I 1799 ankommer den unge sekretær Jacob de Zoet til en hollandsk handelsstation på den lille menneskeskabte ø, Dejima, i Nagasakis havn i Japan. Hjemme i Holland har han efterladt sin forlovede, hvis fader forventer, at han under udstationeringen tjener nok til at kunne indgå ægteskab, når han om fem år vender tilbage.

Jacob har dog ikke været ret længe i Dejima, før han tilfældigt møder den vansirede jordemoder Orito. Meget usædvanligt har hun fået tilladelse til at følge undervisningen hos handelsstationens læge, og trods hendes brandsår forelsker Jacob sig i hende. Men Japan er et meget anderledes samfund end Holland, fyldt med ukendte traditioner og uigennemskuelige hierarkier, og det virker umuligt for Jacob at komme i nærheden af Orito.

Samtidig er livet på handelsstationen meget langt fra Jacobs opvækst i et præstehjem. Han inddrages i et spind af udspekuleret diplomati, bedrageri og intriger, mens han kæmper for at bevare sin personlige integritet.

Romanen tegner et troværdigt og fængslende billede af livet på handelsstationen i en periode, som er præget af uroligheder i Vesten. Samtidig får man et spændende indblik i det totalt lukkede shogun-styrede Japan, som siden 1635 har forment udlændinge adgang og under dødsstraf gjort det forbudt for japanerne at forlade landet.

Jeg har ikke tidligere læst noget af David Mitchell, der slog igennem herhjemme med romanen “Skyatlas”, men jeg blev meget betaget af “Jacob de Zoets tusind efterår”. Det mærkes, at der ligger et stort researcharbejde bag romanen, som ganske ubesværet lister et hav af historiske detaljer ind i fortællingen, uden på noget tidspunkt at føles hverken tør eller belærende. Tværtimod er her tale om en medrivende roman, som kombinerer det kulørte med et stort litterært talent, hvilket munder ud i en fremragende historisk roman.

Lån bogen på bibliotek.dk

Facebooktwittermail
Bedømmelse
Karakter