0 kommentarer

Ivanhoe af Walter Scott

af d. 23. juni 2003
Info
 
Forfatter
Forlag
Genre
Sideantal

545

Udgivet

1976

ISBN

87-553-3200-5

Originaltitel

Ivanhoe (engelsk)

 

Man tager nogle riddere, turneringer og ædle jomfruer, lidt legende og historiske fakta, og fortæller det som var det en historisk skildring – og resultatet bliver en meget underholdende bog, der den velkendte historie til trods, sagtens kan bære et fornyet bekendtskab.

Ivanhoe vender hjem fra kong Richard Løvehjertes hellige korstog til et England der er på randen af borgerkrig. Normannerne tyranniserer og udbytter deres angelsaksiske undersåtter, ledet af Prins Johan, Richard Løvehjertes vege og nydelsessyge bror.
De grimme normanniske riddere tager Ivanhoes elskede til fange, og sammen med hende en ung jødinde. Denne jødiske jomfru har tidligere helbredt Ivanhoe, og han sætter alt ind på at redde de tilfangetagne. For at kunne vinde sine besiddelser og sin elskede tilbage, må Ivanhoe gå i kamp mod de regerende og korrupte riddere der sidder på magten. Han er en ædel og modig mand, og går i forbund med de lige så ædle og modige fredløse der lever i skovene, ledet af en vis Robin af Locksley – der for den opmærksomme læser hurtigt kan identificeres som Robin Hood.

Der er intriger og drama på højt plan i Ivanhoe. Hvad enten det er onde normannere, afskyelige jøder eller ædelmodige angelsaksere, er det dog først som sidst mennesker – med alt hvad dertil hører af modstridende følelser og instinkter. Og dertil fortalt med alt hvad den kan trække af høvisk tale og ridderlige principper – der er virkelig underholdende, og guf for enhver der har bare lidt sværmeriske følelser for riddere og kyske jomfruer, og alt hvad dertil hører.

Lån bogen på bibliotek.dk (forkortet udgave)

Bedømmelse
Karakter