0 kommentarer

Huset ved moskeen af Kader Abdolah

af d. 11. juli 2008
Info
 
Forfatter
Forlag
Genre
Omslag
Sideantal

400

Udgivet

2008

ISBN

978-87-02-05338-8

Originaltitel

Het huis van de moskee

 

Historien foregår i byen Senedjan i Iran, hvor vi følger tæppehandleren Aga Djan og hans familie, i tiden før, under og efter Khomeini.

Familien – som er en af byens fine, indflydelsesrige, gamle familier – bor i huset ved moskeen, og Aga Djans bror Alsaberi er moskeens imam.

Vi følger dem i tiden under Shahen, hvor man i Senedjan rynker på panden af hans verdslige og korrupte linje, og frem til at Khomeini vender hjem og tager magten. Ayatollah Araki tager styringen i byen, alt forandres, og det nye regime og dets fanatiske håndlangere henretter i flæng – uden retssag – kommunister, tilhængere af det gamle styre, mujahediner og tilfældige iranere som – måske – har gjort noget forkert, eller optrådt usømmeligt. Forældre forbydes at sørge over deres døde børn, og de venstreorienterede og mujahedinerne svarer igen med terror mod Khomeinis regime.
Den almene iraner er i stor fare for enten at blive grebet af fanatisme og sendt i krig mod Irak eller anmeldt af nabo, venner eller familie. Generelt bliver stemningen i landet tyk af had og frygt, og selv Aga Djan og hans familie bliver ramt;

“Det her var utroligt. Aga Djan fattede ikke deres opførsel. Det her var hans landsby, alle hans døde lå begravet her, så hvorfor behandlede de ham på den måde? Revolutionen havde fået det værste frem i folk. Ingen var til at stole på længere, ikke engang hans egen bror eller søster. Han havde læst i bøgerne om kongernes liv, at sådanne mennesker altid fandtes. Forræderi og forbrydelse hørte til mennesket.” s 328

Bogen slutter da krigen mod Irak slutter, og Rafsanjani overtager magten efter Khomeini. Aga Djan og hans familie er hårdt medtagne, men der er stadig enkelte lyspunkter og håb for fremtiden.

Bogen giver mange interessante indblik i persisk kultur, og man får lidt baggrundsviden om Iran-Irak krigen.

Indimellem synes jeg dog der går lidt for meget opremsning i den; så gjorde den og den unge imam sådan og den ayatollah fra Qom sagde sådan etc.
Til gengæld er der for mange af familiemedlemmerne og deres indbyrdes forhold som forfatteren går meget let henover, og som med fordel kunne have fyldt lidt mere. Det havde givet et mere detaljeret billede og gjort læseren mere engageret i familiens skæbne.
 

Lån bogen på Bibliotek.dk

Facebooktwittermail
Bedømmelse
Karakter