0 kommentarer

Farvel min elskede af Raymond Chandler

af d. 23. juni 2003
Info
 
Sideantal

271

Udgivet

1998

ISBN

87-553-2662-5

Originaltitel

Farewell, my lovely

Udgave

6.udgave

 

Philip Marlowe mangler penge og der er ingen jobs umiddelbart forude, så han hænger lidt ud i byens gustne kvarterer. Helt tilfældigt støder han på kæmpen Moose Malloy, høj som en kran og bred som en fodboldbane, der lige er blevet løsladt efter otte år. Malloy er en mand med følelser og intelligens som en rosin, og han leder efter sin gamle kæreste, skønheden Velma. Uden noget bedre at tage sig til snuser Marlowe lidt rundt i sagen, og kommer til at hvirvle ubehageligheder op, får et par på lampen, bedøves, hånes og bedårer en kvinde eller to.
Farvel min elskede er tør Chandler af den bedste kvalitet, og selvfølgelig ender det hele godt på en dårlig måde. Eller omvendt.
Chandlers personer og lokationer fås vel ikke bedre, og er leverede med en stor skråt-op finger til litterær højpandethed. Engang var Chandler pulp fiction, lokumslitteratur til en femøre, nu har selv ”dem med forstand på litteratur” fattet hvor godt det er. Philip Marlowe er blevet et ikon som Charlie Chaplins filmfigur og Eiffeltårnet, og al moderne kriminallitteratur må vel siges at stå i gæld til Chandlers kreation.
Mit råd er at finde en gammel udgave på originalsproget i en antikvarboghandel, og gå langt uden om den danske oversættelse. Ikke fordi den er decideret dårlig, men fordi Chandler og Marlowe er frysetørret americana som skal nydes på amerikansk.

 

Lån bogen på Bibliotek.dk

Bedømmelse
Karakter