0 kommentarer

Isslag af Rick Moody

af d. 18. januar 2010
Info
 
Forfatter
Forlag
Genre
Sideantal

271

Udgivet

2009

ISBN

978-87-7955-639-3

Originaltitel

The Ice Storm

 

“Indtil for nylig havde han tænkt, at de ældre var født sådan, født uheldige. Nu vidste han, hvor glidende forandringen var.”

“Isslag” er en rædselsberetning fra det almindelige familielivs fronter. Vi er i et forstadskvarter i USA i 1973. USA har trukket sig ud af Vietnam. Til gengæld er landet rystet af Watergateskandalen med afsløringen af præsident Nixon som skurk. Familieværdierne er under beskydning og alle har, som i alle familier, deres at kæmpe med.

Et isslag har lagt sig over det velhavende kvarter, hvor man ikke mangler noget. Måske er der derfor de voksne kaster sig ud i partnerbytte og sjusser og eksperimenterer med stoffer eller alternative livsfilosofier.
Vi følger familierne Hood og Williams gennem et døgn. Begge familier består af to stk voksne og ditto børn. Det er Hoods, der har mikrofonen det meste af tiden, og faderen, Benjamin Hood, lægger ud. Ingen har lyst til at være inde i hans hoved, men det kommer vi. Benjamin sidder afklædt i sin elskerinde, Janey Williams, gæsteværelse og venter på, at hun skal komme tilbage efter at hun pludselig er smuttet. Der sidder han så og pimper vodka mens han tænker over alle sine blister i munden, og på alle de ting han kunne have fået succes med, hvis han altså ikke havde valgt at blive børsmægler. Han er simpelthen rædselsfuld, selvynkende og selvcentreret og man ynker hans familie allerede inden man har mødt dem.
Benjamin er gift med den totalt følelseskolde Elena. Hun har god grund til at gemme enhver sårbarhed af vejen, men hendes kulde bidrager til familiegnidningerne på en måde som helt sikkert aldrig har været hendes hensigt. Datteren Wendy på 13 forsøger at finde ud af det med seksualiteten. Det er ikke nemt, når man er fanget i et samfund, der er frivolt og bornert på samme tid og som forventer at i hvert fald de unge skal opfører sig anstændigt. Familiernes liv er vævet ind i hinanden og i et enkelt døgn strammes enderne til. Det er underligt genkendeligt og fremmed på samme tid. Grotesk, følsomt og meget rørende.

Fortælleren er litterært skolet og fortæller fra tid til anden lidt om naturen og gud som metaforer og kommenterer i det hele taget en del. Denne utidige indblanding forstyrrer en ellers meget fængende og dybfølt historie om familiens relationer. Man tilgiver en del, da man til sidst forstår, hvorfor han konstant blander sig. Men derfor er han stadig irriterende.

“Familien, hvor fejlbehæftet et hengivenhedssystem! Stalin fjernede børnene fra forældrene og opdrog dem med staten som værge. Kærlighed var, ifølge Maos lille røde bog, ingen undskyldning for at formere sig. Det var slet ikke nogen dårlig måde at se problemet på. Her, på Nordøstkysten, stak man af med elskerinden samtidig med at man stadigvæk elskede sin kone. Fordi man endnu ikke havde skullet hjælpe sin elskerinde, når hun var syg, og fordi hun endnu ikke havde set en græde over et vredesudbrud eller slå sin egen søn. Og hun var endnu ikke blevet træt af ens to dårligt formulerede filosofiske strøtanker […]”

Se også den helt fantastisk stemningsfyldte film The Ice Storm (1997) af Ang Lee, med blandt andre Kevin Kline, Joan Allen og Sigourney Weaver.

Lån bogen på bibliotek.dk

Bedømmelse
Karakter