0 kommentarer

Isbaderen af Kjell Ola Dahl

af d. 26. august 2012
Info
 
Forlag
Genre
Sideantal

342

Udgivet

2012

ISBN

978-87-7053-743-8

Originaltitel

Isbaderen

 

December i Oslo, minus 24 grader, julefrokoster med masser af promiller.

En underordnet embedsmand drukner i det næsten tilfrosne havnebassin. Først tror politiet, at han drattede i med en ordentlig brandert på, men obduktionen viser, at han var fuldkommen ædru. I nakken har han rifter fra en trærafte, som tyder på, at nogen har holdt ham nede i det isnende vand.

Få timer før sin død spiste embedsmanden ludfisk med en kendt, kvindelig politiker. Trods troværdige vidner nægter politikeren at have været til stede og bruger al sin magt på at lægge politiet hindringer i vejen. Handler det om politikerens privatliv eller om embedsmandens arbejde med at vurdere store virksomheders etiske habitus for Statens Oliefonds stenrige investeringsafdeling?

Kort efter falder en kvindelig stofmisbruger ud foran et tog i tunnelbanen. Det ligner selvmord, men obduktionen viser, at hun er blevet skudt først. Hendes kæreste påstår, at hun overværede drabet på embedsmanden, og at det er derfor, hun blev gjort tavs.

Politifolkene Gunnarstranda og Lena Stigersand kæmper en sej kamp for at udrede de indviklede tråde, selv om deres koleriske chef tilsyneladende gør alt for at forplumre tingene. Et vigtigt vidne bliver skudt, og Lena opdager til sin rædsel at nogen overvåger hende og har ondt i sinde. Sagen bliver pludselig meget personlig for de to ihærdige politifolk.

Kjell Ola Dahl er en habil forfatter og plotsnedker i bedste nordiske tradition. Med ’Isbaderen’ har han kreeret en krimi over middel, så en sammenligning med Dahls landsmand, Jo Nesbø, ligger lige for. Og dén falder utvetydigt ud til sidstnævntes fordel. I Nesbøs thrillere er handlingen altid langt mere spændende, ofte nervepirrende, og hans karakterer er uendeligt meget mere flamboyante og involverende end Dahls sympatiske, men rent ud sagt ret farveløse figurer, jazz-elskeren Gunnarstranda (kliché) og den ensomme godte Lena (endnu en kliché).

At Lenas handlemønstre konstant afspejler panik frem for professionalisme, siger desværre et og andet om Dahls kvindesyn. Er det fx troværdigt, at en retskaffen, yngre politikvinde overværer en af sagens hovedpersoner omkomme på mystisk vis, men undlader at indberette det?

Konklusion: ’Isbaderen’ underholder fint og kan uden tøven anbefales læsere med svagt hjerte.

Lån bogen på Bibliotek.dk

Facebooktwittermail
Bedømmelse
Karakter