0 kommentarer

Brahms’ fjerde mand af Leonard Deighton

af d. 24. oktober 2014
Info
 
Sideantal

284

Udgivet

1995

ISBN

87-553-2292-1

Originaltitel

Berlin game

 

Len Deighton var et nyt navn for mig, men den nu 85 årige forfatter har skrevet omkring 40 bøger i sin lange karriere. Det har været en blanding af spændingsromaner, især om den kolde krig, og det er også blevet til en del kogebøger. Hans mest kendte roman er nok ”Lynaktion Ipcress”, der også er filmatiseret med Michael Caine i hovedrollen.

Bernard Samson har en fortid som spion bag muren i Berlin, men har nu en højere stilling i det britiske efterretningsvæsen i London. Bogen starter dog i firsernes Berlin, hvor Samson venter på en meget værdifuld spion, Brahms fjerde mand, der ønsker at stoppe og komme i sikkerhed i vesten. Han dukker dog aldrig op, og det går snart op for tjenesten, at de har en forræder iblandt sig. Samson må finde dobbeltagenten, og det fører ham igen bag fjendens linier.

Bogen hører til blandt nogle af de bedste spionromaner jeg har læst, her i blandt le Carrés ”Dame konge es spion” og ”Til døden jer skiller”. Den minder stemningsmæssigt om Carrés ”Spionen der kom ind fra kulden”, hvor den røde tråd gennem dem alle, er den helt igennem absolutte troværdighed og autencitet, de udstråler. Deighton får med få midler skabt et fint plot, der langsomt udvikler sig gennem bogen. Beskrivelsen af forholdene i firsernes Berlin bag muren er blændende, og det fremkalder uvægerligt en ambivalent følelse, at det rædselsfulde regime som DDR var, og som Muren var et grusomt symbol på, har produceret så meget spændende litteratur!

Jeg vil mene, at bogen egner sig til de fleste, der godt kan lide en realistisk spændingsroman. Den vil især virke som en blød mellemlanding, hvis man lige har læst noget adrenalinfremkaldende krimi eller cliffhanger. Den her er helt nede på jorden og udvikler sig langsomt men godt, som en god, lagret vin.

Len Deighton har skrevet ni romaner om Bernard Samson, og ‘Brahms’ fjerde mand’ er den første i serien. ‘Når spillet bliver alvor’ er nummer to i serien og ligger allerede klar til læsning. Efter landingen bliver jeg lige på landjorden et stykke tid…

Lån bogen på Bibliotek.dk

Bedømmelse
Karakter