0 kommentarer

Den blå farve af Tracy Chevalier

af d. 21. december 2006
Info
 
Forlag
Omslag
Sideantal

385

Udgivet

2006

ISBN

978-87-7677-016-7

Originaltitel

The virgin blue

Udgave

2.udgave

 

Tracy Chevaliers debutroman er et sandt mesterværk. Sjældent har en bog været så velskrevet, spændende og levende, som det er tilfældet med “Den blå farve”.

Bogens omdrejningspunkt er to kvinder, der er født i hvert sit århundrede, men er knyttet sammen både af familiens bånd samt af deres skæbne. Vi møder først Isabelle, der bor i en lille fransk landsby i 1500-tallet, hvor de fleste beboere har skiftet religion fra katolicismen til den reformerte lære (Calvinismen). Isabelle har dog fastholdt sin tro på Jomfru Maria, hvilket giver hende problemer både med landsbyen, men også med den familie hun bliver gift ind i, den stolte Tournier-familie, med hvis søn hun venter barn. Isabelle holder dog fast på sin hemmelighed, selvom det koster hende store ofre.

I vor tid er amerikanske Ella Turner flyttet til Frankrig, hvor hun slår sig ned i et lille fransk samfund med sin mand. Hun prøver ihærdigt at passe ind i landsbyen, og for at komme tættere ind på franskmændene, begynder hun at forske i sin familiehistorie. Hun får hjælp af landsbyens unge bibliotekar og kommer ud på en rejse, hun aldrig glemmer. Familiehemmeligheder kommer for dagen og ikke mindst prøver Ella at afdække sin forfader Isabelles skæbne, som viser sig at være en både chokerende og vedkommende historie for Ella selv.

Chevaliers fortællerstil er stærk og levende. Hendes billedsprog er eminent, og det er intet problem at springe frem og tilbage mellem historiens århundreder. I Isabelles historie får man et spændende indblik i det at være reformert i et katolsk Frankrig. Deres flugt til Schweiz rummer frygt, armod samt drømmen om at kunne leve frit med deres religion, en skæbne som de franske Huguenotter tog med sig ud i det meste af Europa. Selv til Danmark, hvor en efterkommer nu anmelder denne bog.

Tracy Chevalier forstår at formidle sit budskab, og hendes debutroman har det hele: Spændende historik, skjulte familiehemmeligheder samt en spirende kærlighedshistorie, der langsomt folder sig ud.

 

Lån bogen på Bibliotek.dk

Bedømmelse
Karakter