0 kommentarer

Ildens tjenere af Pia Rydahl

af d. 20. juli 2020
Info
 
Sideantal

492

Udgivet

2020

ISBN

9788793835504

Udgave

1. udgave

 

Pia Rydahls nye roman går forud for debutromanen ”Der brænder en ild” og fortæller om Holmegaard Glasværk fra 1899 til 1945. Det er en roman, men med faktuelle personer og handlinger, bl.a. er navnene på såvel direktør som på ansatte kunstnere i tidens løb historisk korrekte, ligesom tidens politiske handlinger er beskrevet. Vi følger bogens hovedperson Laurids fra han er ca. 8-9 år til han er gammel og har fået børnebørn. Hans liv former sig efter faderens ønske, og han bliver derfor ikke lærer, som han egentlig selv ønskede. Han vokser op sammen med Holmegaard Glasværk, hvor han starter med at arbejde som ”hyttedreng” allerede som 10-årig i Glashytten, Holmegaards værksted.  I skolen udvikler Han venskab med Otto, et venskab som varer livet igennem. Familien flytter til København, men Ludvig bliver tilbage og kommer i lære. Her udvikler han sig til en dygtig glasmager og får senere stor indflydelse på glasværkets ansatte, bl.a. tiden hvor arbejdernes arbejdstid blev nedsat til otte timer efter hård kamp, og det er spændende læsning at følge med i beskrivelsen af arbejdernes kamp for at nå hertil.

Venskabet med Otto får knaster, da begge de unge mænd forelsker sig i samme pige – en katolsk skønhed, og denne forelskelse bliver skæbnesvanger såvel for Laurids og Otto som for pigen Margaretha som dør i barselseng.

Ludvig sørger meget over tabet af sin elskede Margaretha, men anspores af omgivelserne til igen at gifte sig, denne gang med en femten år yngre pige Else med hvem han får fem børn og et langt liv som dog heller ikke er uden problemer. En dejlig roman skrevet i et fint sprog og med en forståelse for Holmegaards stolte traditioner og livet der for de ansatte. Rigtig god læsning!

Lån bogen på Bibliotek.dk

 

Bedømmelse
Karakter