0 kommentarer

I krig med politiet af Arne Woythal

af d. 16. februar 2019
Info
 
Sideantal

193

Udgivet

2018

ISBN

978-87-93758-12-4

Originaltitel

illustrator: Arne Woythal (f. 1958) ; redaktør: Jonas Knudsen

 

Arne Woythal skriver om sin sidste tur til Afghanistan, udsendt af det danske politi for at støtte lokalpolitiet i deres opklaringsarbejde. Det er ret nøgternt og mundret fortalt.

’I krig med politiet’ zoomer ind på politiets dagligdag på det mest ekstreme sted på jorden. Der er kriminalitet og korruption i politiets egne rækker, der er betjente der holder mindreårige drenge som arbejds- og sexslaver på politistationerne, der er mord på engelske og amerikanske soldater begået af afghanske betjente. Og midt i det kaos står Arne Woythal og forsøger at bibringe kriminalpolitiet nogle af de danske erfaringer og teknikker. Hans beretning er fagmandens, der ikke kun er præget af den professionelle distance han må holde til afghanske kolleger og vidner, men også af sprog- og kulturbarrieren, for samtaler forgår via en tolk, og afghanerne stoler ikke på europæerne så selvom de alle er betjente, er forholdet mellem betjentene langt fra præget af gensidig åbenhed. Woythal kan ikke bevæge sig rundt på egen hånd, dertil er sikkerhedssituationen i Helmand provinsen alt for usikker, og dermed møder han kun meget få civile. Her kommer en beretning fra en freelance journalist meget tættere på de implicerede. Refleksioner er Woythals egne, og derfor savner beretningen facetter. Til gengæld brænder han igennem som dygtig fagmand, og det er tydeligt at han både har professionel stolthed og hjerte med i sin gerning.

Desværre ligger Woythal i bedre værkers slipstrøm, som f.eks. Philip Khokars eller flere af Puk Damsgårds bøger. I den sammenligning falder forfatteren Woythal igennem, han er klart en bedre politimand end forfatter. Et andet minus er billedsiden, for bogen er ledsaget af Woythals egne billeder, der tydeligt viser at han ikke er uddannet fotograf, og derudover er de unødvendige for den skrevne beretning.

En oplagt målgruppe er tidligere og nuværende betjente og soldater, særligt de der måtte overveje at tage en tørn i Afghanistan, hvor bogen muligvis kan hjælpe med en afklaring af hvorvidt man skal tage af sted.

Lån bogen på biblioteket

 

Facebooktwittermail
Bedømmelse
Karakter