0 kommentarer

I kamp mod tiden af Ben Elton

af d. 29. januar 2016
Info
 
Sideantal

393

Udgivet

2015

ISBN

978-87-7148-128-0

Originaltitel

Time and time again

 

Hvad nu hvis du fik chancen for at rejse tilbage i tiden og ændre en begivenhed for at gøre nutiden bedre – ville du gøre det? Og hvad ville konsekvenserne være?

I ”I kamp mod tiden” lader Ben Elton sir Isaac Newton opdage, at det ikke kun er objekter som æbler og planeter, der påvirkes af tyngdekraften. Også tiden påvirkes heraf, og det åbner et vindue for spring i tiden på forudberegnede datoer.

297 år efter Newtons opdagelse vender den tidligere elitesoldat og overlevelsesekspert, Hugh Stanton, i 2025 tilbage til Cambridge Universitet, hvor han studerede i sin ungdom. Han er blevet hidkaldt af Cambridges Master, professor Sally McCluskey, der var hans lærer i historie, og nu har hun et tilbud til ham.

Stanton mistede for nyligt sin hustru og to børn i en ulykke og driver nu alene rundt uden familie, venner eller en karriere. Da McCluskey giver ham muligheden for at rejse tilbage til 1914 – det år Newton har forudset som det tidspunkt fortid og nutid vil mødes – og forhindre Den Store Krig i at bryde ud, tror han ikke rigtigt på, at det kan lade sig gøre, men lader sig alligevel overtale, og snart er han i fuld gang med at forberede sig på at forhindre mordet på det østrig-ungarske tronfølgerpar, Frans Ferdinand og Sophie OG at planlægge mordet på den tyske kejser Wilhelm 1.

”I kamp mod tiden” er en underholdende og begavet spændingsroman om tidsrejser, hvor Ben Elton udnytter genren ‘kontrafaktisk historie’ for at se på, hvordan Europas fremtid kunne have set ud, hvis attentatet mod Frans Ferdinand ikke var lykkes. Samtidig smider han en række andre twists ind, som gør historien endnu mere uberegnelig, og tilføjer en slutning som næsten ikke er til at bære.

Elton skriver levende, og med et uforudsigeligt men sammenhængende og veltænkt plot som hele tiden overrasker og lokker læseren videre i fortællingen, er resultatet en yderst spændende roman, som bliver bedre og bedre jo længere ind i fortællingen, vi kommer.

Ben Elton har tidligere skrevet tv-manuskripter, været stand-up komiker og har også skrevet en række romaner. På dansk findes spændingsromanerne ”Popcorn” og ”Trykket af fortiden” samt den historiske roman ”To brødre”, der bestemt også er læseværdige, men med ”I kamp mod tiden” går han lige skridtet videre fra god til fremragende.

Lån bogen på Bibliotek.dk

Bedømmelse
Karakter