0 kommentarer

Hyggen. En historie om en gårdnisse af Lars-Henrik Olsen

af d. 6. januar 2007
Info
 
Forlag
Genre
Sideantal

159

Udgivet

2006

ISBN

87-7333-056-6

 

Drengen var ikke mere end 8-9 år, det var lige før jul og han boede hos sin mormor i Hellerup. Det var dengang, han så gårdnissen første gang, en nat hvor han stod op for at tisse. Der lå han så nede i håndvasken, denne sjove lille fyr med hvidt skæg og en rød hue, godt i gang med sit julebad. Han præsenterede sig som Hyggen, en gårdnisse!

Mormor fortæller dagen efter at Hyggen rigtignok bor oppe på hendes loft, og kort efter sniger drengen sig derop, bare for at se om det nu også er rigtigt, og her finder han ganske rigtigt nissen snorksovende på en gammel sofa.


Jeg kunne ikke lade være med at gå hen og ruske lidt i ham. Han var ikke til at vække, og jeg ruskede hårdere.
“Hva’ hulen!” råbte han pludselig og vendte sig om. “Hva’ hulen!” råbte han igen og satte sig op. “Hvad laver du her på denne tid?”
“Jeg ville bare op og se dig”
“Se mig” fnysede Hyggen og gabede. “Ved du ikke, at jeg skal have min skønhedssøvn?”
“Næe,” sagde jeg og kiggede på ham. Køn var han jo ikke at se på. Han ansigt var gammelt og rynket, men det kunne jo være, at han blev køn af at sove. Man vidste jo ikke med nisser.

(side 16-17)

Hyggen er en lun fyr, der elsker at fortælle sjove historier fra sit lange liv og om sine mange slægtninge, der er spredt ud over hele landet. Jo, bare man sørger for at give ham grød og ikke drille ham, er han en ret skikkelig fyr. Men kommer man ham på tværs, så bliver han en værre hidsigprop, der stamper i gulvet og strør om sig med ukvemsord.

Hyggen sørger blandt andet for at kaninerne får frisk hø, det henter han i Zoologisk Have. Da han bliver spurgt om han ikke er bange for at blive opdaget, fnyser han bare. Det må ellers se lidt mistænkelig ud, når han kommer gående med en høstak på hovedet. Det viser sig da også at det har været tæt ved at gå galt. Mormor læser nemlig højt fra avisen morgenen efter en nattevandring, at der har været indbrud i Zoologisk Have. Dyrepasseren, der havde vagten, var forsvundet, men blev fundet om morgenen på taget af elefanthuset, hvor han sad og tronede sammen med sin vagthund.

Et af mormors husdyr, som Hyggen ikke sætter særligt meget pris på, er katten. Den har nemlig for vane at spise den grød som bliver stillet op til ham. Da katten en dag er kommet først, bliver Hyggen så rasende, at han propper katten ind i kakkelovnen. Det er derfor noget af et spektakel de vågner op til den morgen, med katten i kakkelovnen og Hyggen stamper rundt oppe på loftet.

I forordet kan man læse at “Hyggen – historien om en gårdnisse” er en genfortælling af de gamle danske sagn om nisser. Hensigten var at åbne børns øjne for alt det forunderlige og spændende som ligger skjult i den gamle danske overtro, og det synes jeg er lykkedes til fulde. Lars-Henrik Olsen var jeg allerede en stor ynder af, inden jeg læste denne bog, og jeg kan bekræfte at han også her viser sine evner som fortæller. Bogen vil både kunne fornøje små som store i julemåneden, så glæd jer bare!

Lån bogen på bibliotek.dk

Facebooktwittermail
Bedømmelse
Karakter