0 kommentarer

Hvad kigger du på?, Tegn, Naboens Hæk, Stoppested (noveller) af Maja Elverkilde.

af d. 28. september 2016
Info
 
Sideantal

50

Udgivet

2016

ISBN

9788793498020, 9788793498044, 9788793498051, 9788793498068

Udgave

1.

 

Den unge forfatterinde Maja Elverkilde har givet sig ud i noget så sjældent som en novelleføljeton. Af denne føljeton er de fire første bind kommet mig i hænde til anmeldelse. Jeg har valgt at anmelde alle fire samlet. Titlerne på de fire her anmeldte noveller er som følger: “Hvad kigger du på?”, “Tegn”, “Naboen Hæk” og “Stoppested”.

Novellerne er alle individuelle historier, og kan således læses løst fra hinanden. Det, de alle har tilfælles, er imidlertid tematik og synsvinkel. Det altoverskyggende tema er kærlighed. Den umulige kærlighed, den forbudte kærlighed og den tabte kærlighed. I alle fire noveller følger vi en kvindelig hovedperson, som på den ene eller den anden måde roder sig ud i et kærlighedseventyr, som med altovervejende sandsynlighed vil gå i vasken. Det er med andre ord i de store følelsers vold, at man skal finde novellernes mening og dybde. Lykkes dette så for forfatterinden? Mit svar vil være overvejende positivt. Under læsning af de første to noveller var jeg ikke helt sikker på, om jeg skulle placere novellerne som ungdoms-, eller voksenlitteratur. Noget af kærlighedsballaden slægtede uvægerligt ungdomsgenrerne på, men så pludselig kunne forfatterinden indbygge en spidsfindighed, som bestemt hører til i de “højere” litterære lag. Derved har hun faktisk skrevet nogle stykker af den litteratur, som kan læses på tværs af aldersskel, hvilket jo er et kæmpe plus.

Novellerne synes også mere og mere gennemarbejdede og komplekse, efterhånden som føljetonen skrider frem, hvilket jo lover godt for de fremtidige udgivelser! På denne måde er fjerde novelle “Stoppested” klart bedre ud fra et litterært synspunkt end den første “Hvad kigger du på”. I denne anmeldelse skal jeg jo bedømme de fire noveller samlet, hvorfor jeg ender på et gennemsnit af 3 stjerner. Oven i disse 3 stjerner følger der en anbefaling om, at holde øje med de efterfølgende noveller. De kan erhverves elektronisk, og vil derfor egne sig glimrende som læsning til de grå efterårsdage ved stoppestedet.

Bedømmelse
Karakter