0 kommentarer

Hundedage af Einar Mar Gudmundsson

af d. 1. februar 2016
Info
 
Sideantal

355

Udgivet

2015

ISBN

978-87--11-44840-3

Originaltitel

Hundadagar

Udgave

1. udgave

 

“Efter en kort karriere som konge på Island og med mellemstationer i diverse fængsler blev Jørgen Jürgensen for en tid en slags James Bond for det britiske imperium og ligesom han en hyppig gæst i spillekasinoer.”

Ja, tænk engang. For 200 år siden fik Island sin egen konge, en dansker, som dog blev arresteret og sat fra magten af englænderne efter kun to måneder. Om Jörundur Hundedagekonge, som fyren blev kaldt af befolkningen på den forblæste ø, har den snurrige forfatter Einar Mar Gudmundsson spundet en ende, der dybest set er ganske interessant, men desværre snubler i sine egne litterære prætentioner.

”Vi tillader os alligevel at springe frem og tilbage i tid, for vores historie er til dels af åndelig art, og når alt kommer til alt, kommer intet i den rigtige rækkefølge.”

Som sagt, så gjort – handlingen flakser hid og did mellem fortid, nutid og fremtid. Af uforklarlige årsager vælger Gudmundsson sideløbende at inddrage den islandske præst Jon Steingrimsson, som levede nogle år før Jørgen Jürgensen og intet havde med ham at skaffe. Pastor Jon skulle efter sigende have udvirket et mirakel ved at stoppe et vulkanudbrud midt under en gudstjeneste, men det nævnes kun i en bisætning.

Vi hopper altså frem og tilbage mellem Jon og Jürgensen og helt frem til Beatles, og hver gang ser Gudmundsson sit snit til at gentage brudstykker af det, han allerede har fortalt. Gentagelser på gentagelser. Oven i købet affattet i en helt særlig sludrevorn stil, som man hurtigt når at blive grundigt træt af:

”Så gik der dage, så gik der nætter. Kloden vedblev at dreje rundt. Solsystemet passede sin dont. Island trak vejret, om end med besvær. Med tiden glemte folk den islandske revolution og kongen, der dengang tog magten.”

355 selvforelskede sider skal man igennem, før man har opsnappet lidt af historien om Jörundur Hundedagekonge. Det er bare for meget. I stedet for at bruge dage og uger på at kæmpe dig igennem de mange fyldord tilbyder jeg dig her et ultrakort resumé, der fortæller næsten lige så meget:

Jørgen Jürgensen, 1780-1841, dansk eventyrer og forfatter, sejlede som ung på verdenshavene især med britiske skibe. 1807 kom han tilbage til København og blev udnævnt til kaptajn på et kaperskib. Efter et nederlag ved den engelske kyst drog Jürgensen til Island, hvor han i juni 1809 tog magten i Reykjavík og udråbte sig til konge af Island, inden han i august blev afhentet af et britisk krigsskib. Efter nogle år med flere ophold i gældsfængsel blev Jürgensen idømt livsvarig forvisning fra Storbritannien og sendt til Australien. Han blev deporteret til Hobart på Tasmanien, en straffekoloni, som han selv som sømand havde været med til at grundlægge. Her skrev han bl.a. et værk om de indfødte tasmanere. (Kilde: Den Store Danske)

Lån bogen på biblioteket

Bedømmelse
Karakter