0 kommentarer

Hjem af Judith Hermann

af d. 20. december 2021
Info
 
Sideantal

209

Udgivet

2021

ISBN

978-87-93993-14-3

Originaltitel

Daheim (oversat fra tysk af Judyta Preis og Jørgen Herman Monrad)

Udgave

1. udgave, 1. oplag

 

Det er svært at få armene ned når man læser en roman af den tyske forfatter Judith Hermann, der måske bedst er kendt som novelleforfatter. Hun er en forfatter, der skriver fuldstændigt fremragende og som aldrig har skrevet en dårlig bog.

Efter at have læst hendes nye roman ”Hjem” kan jeg kun sige, at jeg har ualmindeligt svært ved, at få armene ned, for det er en ønskedrøm af en bog vi her har fat i.

Bogens hovedperson er en navnløs kvinde i slutningen af 40´erne. Hun er flyttet fra storbyen til et digelandskab ved havet, hvor der dufter af kamille, tør jord og salt.

Kvinden har i sin ungdom arbejdet på en cigaretfabrik og boet i en lillebitte lejlighed, hun har også som purung takket nej til at arbejde som oversavet dame hos en tryllekunstner.

Årene er gået, nu bor hun i et gammelt hus og arbejder på sin brors café mens hun skriver breve til eksmanden, der tror verdens undergang er nær og som i øvrigt er en ihærdig samler af alle mulige sære ting, som han aldrig får brug for alligevel. Datteren ser hun ikke meget til, for hun er ikke synderligt informativ selvom moderen er ved at dø af længsel efter sit afkom og for at høre mere om hvad datteren får hverdagen til at gå med.

I sit forfaldne hus får kvinden tiden til at gå med, at tale med nabokonen Mimi, der er vokset op på egnen. Hun er en kvinde, der laver eksperimenterende kunstværker og som lokker hovedpersonen med ud for at svømme i havet. Mimi har en bror ved navn Arild, der er svineavler. Han går rundt i arbejdstøj og lugter af grisestald, men hovedpersonen fatter alligevel interesse og sympati for ham (og omvendt).

”Hjem” er helt korrekt beskrevet som en bog, som handler om nogle skæve eksistenser, der længes efter et sted at høre hjemme. En bog om at have hjemme i en verden, hvor mennesket er hjemløst.

”Hjem” er en betagende, ja nærmest dragende roman, der lyser op og kaster skygger. Det er en gribende bog, som er enkel og dybsindig på samme tid, en bog som man bare har lyst til at læse igen og igen.

Det er sjældent man får så fuldendt en bog mellem hænderne, som det er tilfældet her, smuk og gennemført.

”Hjem” er den bedste bog jeg har læst i 2021 og det er en bog, som du bør købe til både dig selv og dine nærmeste i julegave.

Jeg kan ikke anbefale bogen nok, den er et lille vidunder.

Lån bogen på biblioteket

Bedømmelse
Karakter