0 kommentarer

Historier om kronoper og famøser af Julio Cortázar

af d. 1. september 2003
Info
 
Forlag
Omslag
Sideantal

143

Udgivet

2003

ISBN

87-90491-93-9

Originaltitel

Historias de cronopios y de famas

Udgave

1.udgave

 

Den poetiske parallelverden som vi er mange der drømmer så inderligt om eksisterer, eksisterer. I Cortázars fantastiske univers, dér taber man med vilje et hår ned i vaskens afløb; man har slået en knude på midten af det og vier om nødvendigt resten af sit dyrebare liv eftersøgningen af det.

Julio Cortázar ”Historier om kronoper og famøser” er en samling bittesmå afsøgende tekster der ingen grænser kender. Nogle gange kommer de derud hvor de vist ikke engang forstår sig selv, men så vender de om, kommer tilbage og fortæller os om tigermontørerne, om hvordan man bør våge over en afdød, eller om hvordan det er at være husrørenes bjørn:

”Jeg leder efter den vandhane, som altid bliver stående åben i en eller anden lejlighed; jeg stikker snuden ud gennem den og betragter mørket i de værelser, hvor de lever, disse væsener, som ikke kan bevæge sig gennem rørene, og jeg har en smule ondt af dem, når jeg ser, hvor ubehjælpsomme og store de er, når jeg hører hvordan de snorker og taler i søvne og er så ensomme.”

Den grænse som historierne allermest befriende bare vader hen over, er den mellem poesien og prosaen. Det bedste er når noget der måske burde have været et fint lille digt, bliver fortalt. Skønheden bliver snakket ind i læseren, som er mig. Jeg ved hvad Cortázar mener, når famøserne danser katal og borgfred foran en forretning fuld af kronoper og forhåbninger. Jeg ved det bare.

 

Lån bogen på Bibliotek.dk

Bedømmelse
Karakter