0 kommentarer

Paven af Indien af Ib Michael

af d. 1. september 2003
Info
 
Sideantal

327

Udgivet

2003

ISBN

87-02-01946-9

 

Som altid er det først og fremmest sproget der fanger, når undertegnede giver sig i kast med en roman af Ib Michael. Det er af en anden substans end de ganske jordnære gloser vi andre omgiver os med til daglig, tungt og fyldigt, og vanvittigt elegant. Alene derfor er det en fin ide at sætte sig med ”Paven af Indien”, men selvfølgelig også fordi det er en god historie.

Bogen er skrevet over ”Inkakrøniken” et manuskript der blev fundet på Det Kongelige Bibliotek i 1908. Et bønskrift til den spanske konge, skrevet i 1600-tallet af en aldrende og fordrevet inkaprins, et bønskrift og en beskrivelse af inkaernes verden, før og efter spanierne ankom og ændrede alt. Ib Michael har fortalt historien bag manuskriptet, historien om forfatteren og manuskriptets tilblivelse, og som altid når man har med Ib Michael at gøre, historien om mennesker, livet og alt det der ligger udover eller bagved.

Det er en god bog, ganske vist ikke den bedste af Ib Michaels værker, men smukkere end de fleste, hvis man gør sig den ulejlighed at kaste et blik på det virkelige dokument, og smage lidt på den større sammenhæng.

”Inkakrøniken” er at finde i digitaliseret version på Det Kongelige Bibliotek.

Bedømmelse
Karakter