0 kommentarer

Historien om den 1002. nat af Joseph Roth

af d. 26. maj 2018
Info
 
Sideantal

254

Udgivet

2014

ISBN

978 87 7695 350 8

Originaltitel

Die Geschichte von der 1002. Nacht - oversat af Esther Kielberg

Udgave

1. udgave

 

Der er en drømmende atmosfære af elegante wienersaloner, slebne tjenere, smukke kvinder, ranke officerer og anløben moral over Joseph Roths mellemkrigslystspil ”Historien om den 1002. nat”.

Romanen er en bagatel, men en yderst velskreven og sarkastisk én af slagsen. Østrigeren Roth åler fra sit eksil i Frankrig sine skabagtige landsmænd med deres næsegruse beundring for alt, hvad der glimrer som guld, og deres sleske attituder, der dækker over en fuldkommen mangel på substans.

Især romanens to hovedpersoner – den smukke, naive Mizzi Schinagl og den charmante, nærmest forbryderisk overfladiske baron Taittinger – er nemme ofre for Roths sylespidse drillerier.

I al sin enkelhed handler historien om, at den umådeligt rige Shah af Persien besøger Wien engang i 1800-tallet. Han får øje på den underskønne grevinde W og vil have hende for hver en pris. Hvilket naturligvis ikke lader sig gøre i et civiliseret samfund, men det tør ingen sige til Shahen. I stedet får man i al hast udklædt baron Taittingers elskerinde Mizzi i de rette gevandter, og hun træder ind som body double.

Shahen opdager aldrig bedraget, og han skænker Mizzi en perlekæde så kostbar, at den kan sikre hende et liv i lediggang resten af hendes dage. Men sådan kommer det naturligvis ikke til at gå. Såvel den folkelige Mizzi som den højvelbårne baron Taittinger skal bitterligt fortryde, at de indlod sig i den lumpne kostumekomedie.

Joseph Roth skriver i et bevidst antikveret sprog, og somme vil måske irriteres over hans detaljerede beskrivelser af klæder, ordener og hierarkier. Men Roth bruger sine opremsninger af materiel overflod på samme måde som Bret Easton Ellis i ”American Psycho” – som et symbol på samfundets hovedløse higen efter hurtig tilfredsstillelse, der har fortrængt andre og dybere værdier.

Der er intet nyt under solen. Men det er sjovt at iagttage datidens mangel på nyheder gennem en lorgnet i stedet for via en iPhone.

Lån bogen på biblioteket

Bedømmelse
Karakter