0 kommentarer

Historien om Baltasar og Blimunda og den forunderlige Passarola af José Saramago

af d. 12. maj 2003
Info
 
Forlag
Genre
Sideantal

333

Udgivet

1998

ISBN

87-568-0936-0

Originaltitel

Memorial do convento

 

Den lange og besynderlige titel på denne bog, giver et meget godt billede af den fortælling den præsenterer. Det er en karrusel, en flimrende mængde af historier, en fortælling sprængfyldt af fortælleglæde.
Omdrejningspunktet for al denne hvirvlen er Baltasar og Blimunda, den eenhåndede og den seende. Han har mistet hånden i krig mod Spanien og drager som ubrugelig soldat til Lissabon, hvor han møder Blimunda, og i hende den fuldendte kærlighed. Og så er den historie på plads og kan træde til side for den næste, der er deres møde med pater Bartolomeu. Som ganske bespotteligt er ved at bygge en forunderlig maskine der kan flyve. Til det får han brug for Blimundas hjælp, for hendes evne til at se ting der er skjult for andre.
To historier ud af mange – i denne bog får selv den mest oversete biperson lov at fortælle sin egen historie, som overhovedet ikke, men samtidig grundlæggende hænger sammen med alle de andre historier der fortælles.
Det er den gode karruseltur, man bliver suget ind af strømmen af historier der vikler sig om hinanden, og hopper af til slut med en hvirvlende fornemmelse i kroppen. Glad og ør og inderligt taknemmelig for turen.
Og trods følelsen af at have været en tur i tivoli, er det tydeligt at der er en fin og klog fortæller der har holdt een i hånden hele vejen.

Lån bogen på bibliotek.dk

Bedømmelse
Karakter