0 kommentarer

Blandt venner af Christian Kampmann

af d. 27. december 2008
Info
 
Sideantal

115

Udgivet

1970

ISBN

87-00-34971-2

 

At der findes mange triste eksistenser rundt om i verden er man slet ikke i tvivl om, efter at have læst Kampmanns “blandt venner”. En på mange måder trist og deprimerende novellesamling, der fortæller om de mennesker, der har det skidt. De er ensomme, men ikke nødvendigvis alene, de mangler noget i livet; noget basalt er gået dem forbi. Ikke alle er ved novellens begyndelse klar over det, men som historierne skrider frem ses, at ikke alt er så rart, som man egentlig gik og troede det.
De er stakkels personer, der savner kærlighed, noget at holde af, noget at knytte sig til, eller bekræftelse i, at de er lykkelige. Det er den perfekte facade mod det krakelerede indre – Og facaden, der derfor nødvendigvis selv må krakelere.

Som titelhistorien, “blandt venner” – Dolly mister alt idet hendes mand dør. Alle glæder forsvinder ud af livet, hendes kære små børn, hundene, aflives, og pludselig er hun helt alene. Vennerne er der for hende, siger de, men da hun ikke lader til at klare alt, som man burde, latterliggøres hun i sidste ende blot bag hendes ryg, og de virkelige venner bliver sjældne:
“Dolly græd: “Kunne jeg ikke have beholdt dem, mine børn?” Anna rystede energisk på hovedet. “Nu er jeg helt alene,” hulkede Dolly. “Sludder, de var jo livsfarlige. Selvfølgelig er du ikke alene, skat, du har da os.”
“Hvem os?” spurgte Dolly dumt.
“Ja, alle dine venner. Tag dig nu sammen.””

En velskrevet novellesamling, helt sikkert, men ikke en der bringer håb og glæde til læseren. Den er virkelig trist på mange måder! Men den rører en.

Lån bogen på bibliotek.dk

Facebooktwittermail
Bedømmelse
Karakter