0 kommentarer

Helligdag af Graham Swift

af d. 12. juli 2017
Info
 
Sideantal

148

Udgivet

2017

ISBN

978 87 02 20981 5

Originaltitel

Mothering Sunday

Udgave

1. udgave

 

“Det var midfaste søndag 1924, moderbesøgsdag. En helligdag, som i England dengang var viet alle mødre, men noget ganske andet end det pjat, der går under betegnelsen Mors Dag i vore dage. Og hun havde jo heller ingen mor.”

Jane Fairchild er næsten lige så ung som århundredet. 23 år. I egen optik er hun desuden: “Forældreløs, tjenestepige, prostitueret.”

På denne særlige martsdag får Jane – som alle andre tjenestepiger – fri. Men Jane har ingen mor at besøge. Hun overvejer at bruge dagen på at læse en bog af Joseph Conrad, som hun nådigst har fået lov at låne af herskabet.

Men i stedet lokkes hun over i nabohuset, hvor den et år ældre rigmandssøn, Paul, er alene hjemme. Det er ham, der før har forført hende, skaffet hende et pessar og betalt hende et par småskillinger – og dermed gjort hende til en slags prostitueret. Og så alligevel ikke. For hun er jo ligeglad med pengene; det er hans nærvær, hun vil have.

Denne særlige dag tilbringer hun en dejlig hyrdetime med Paul, før han er nødt til at forlade hende for at mødes med sin forlovede. Da han går, ligger hun nøgen tilbage i sengen (deraf forsiden på bogen) lidet anende, at der snart vil ske noget dramatisk, som skal ændre alting.

Ja, så brat en vending tager den fattige, forældreløse piges liv, at hun ad åre ender som berømt forfatter. Og det er i denne egenskab, at hun langt senere i livet tænker tilbage på begivenhederne hin midfaste søndag 1924.

Graham Swift har skabt en ganske raffineret komposition, som overalt har høstet læssevis af roser. “Helligdag” besidder skam også megen litterær finesse, men i mine subjektive øjne oser den af, ja – mondæn kedsomhed. En elegant stiløvelse snarere end et ægte indfølt portræt af en ung pige på tærsklen til et nyt liv.

Og billedet af den halvnøgne yndighed på forsiden? Ren narrefisse. Der er lige så meget dampende sex i denne bog som i et hvilket som helst afsnit af “Matador”.

Anbefales til litterært feinschmeckeri i læseklubben, ej til adspredt hyggelæsning på stranden.

Lån bogen på biblioteket

Bedømmelse
Karakter