0 kommentarer

Guide til den øvrobæiske onion af Rune T. Kidde

af d. 20. februar 2020
Info
 
Forfatter
Forlag
Genre
Sideantal

92

Udgivet

2003

ISBN

87-7394-785-7

 

Kiddes gennemgang af de europæiske medlemslande er en ulv i fåreklæder, for med billeder og raderinger fra meget gamle udgaver af bl.a. ‘Familiejournalen’, får hele menageriet et skær af noget seriøst. Ja, det kan faktisk minde om en undervisningsbog for enten gymnasiet eller folkeskolen (hvis man skifter Kiddes tegnede forside ud med et mere seriøst foto af parlamentet i Bruxelles, kan den snildt sælges som en sådan), men man skal kun lige akkurat snuse til teksten for at se at den er helt gennemgribende gak-gak. Der tages ingen fine forbehold (heller ikke forsvarsforbehold), Kidde risikerer tværtimod at fornærme alt og alle, og hvis han endelig har noget positivt at sige, har det altid relation til hjemlandet. For eksempel roses grækerne for at de engang blev hærget af vikingerne, og tysk kultur æres for at være grundlagt af Gitte Henning. Faktisk får alle på nær danskerne med grovfilen, der er han fuldstændigt gennemkorrupt for i sin beskrivelse af hjemlandet er han uforbeholdent storrosende. Det er alle de andre der er mærkelige.

Det er Kiddes vanvittige logik der er det store trækplaster. Her er et par kostelige prøver på dumhed inficeret af logik: Når barderne bragte folkemusikken til Irland, var der nogle stykker der bakkede ud på vejen over havet, og det var selvfølgelig bakkenbarderne. Eller da spaniolerne hærgede Sydamerika, slagtede de mayaerne, skar legemsdele af dem og mosede deres næser. Derved opfandt de mayanæsen. Jeg har sgu svært ved at holde et dumt grin tilbage.

Kidde har tidligere givet medlemslandene af den øvrobæiske onion en gang på hatten i den dødskægge tegneserie ‘alt-om-eu-og-de-andre-tyskere’. Den kan ‘undervisningsbogen’ her ikke helt hamle op med.

 

Lån bogen på biblioteket

 

Facebooktwittermail
Bedømmelse
Karakter