0 kommentarer

Gramhavet – familiehemmeligheder 1 af Erling Jepsen

af d. 13. november 2016
Info
 
Sideantal

235

Udgivet

2016

ISBN

978-87-02-21667-7

Udgave

1. udgave, 1. oplag

 

Dramatikeren og forfatteren Erling Jepsen er født i den sønderjyske by Gram i 1956. Forfatteren slog igennem med romanen ”Kunsten at græde i kor”, der skildrer en drengs opvækst i en dysfunktionel familie i Gram, hvor faderen er en medlidenhedstyran, der har tendens til at gøre livet surt for resten af familien.

Forfatterens nye roman hedder ”Gramhavet. Familiehemmeligheder 1”, og som man kan gætte ud fra titlen, foregår bogen igen i Gram. Denne gang indrømmer forfatteren, at bogen handler om ham selv og opvæksten i Gram, hvor faderen er mælkemand og moderen er hjemmegående. De ældste søskende er flyttet hjemmefra, og søsteren Sanne er i pleje, fordi faderen har været i nærkontakt med hende.

”Gramhavet” er en serie nedslag, eller kortere kapitler, hvor Erling Jepsen fortæller om begivenheder og personer i barndommen, der har haft indflydelse på, hvorfor han er blevet til den person, han er i dag.

Erling Jepsen introducerer læseren for faderen, der chikanerer sin familie ved konstant at true med at begå selvmord, hvilket medfører, at børnene vender sig mod ham og vitterligt ønsker farmand hen hvor peberet gror.

Faster Didde er en af romanens mere farverige personer. Fasteren er psykisk syg og har flere gange været indlagt på den lukkede afdeling på Augustenborg, fordi hun i perioder tror, hun er Jesus – på Augustenborg kan hun dog få lov til at være Jesus lige så meget, det skal være. Faster Didde er et menneske, familien ser skævt til, hun siger hele tiden grimme ting til højtiderne, og derfor bliver der hvert år trukket lod om, hvem der skal have hende på besøg i julen.

En af de personer, der har gjort forskel i Erling Jepsens liv, er Fru Eriksen, der var hans klasselærer i folkeskolen. Hun hjalp Erling med at flytte hjemmefra som 16-årig, fordi hun vidste, at den Erling ikke trivedes hjemme. Derfor flyttede han til Haderslev for at gå på gymnasiet, og der lærte han, at fremmede mennesker både var normale og desuden ville ham det godt.

”Gramhavet. Familiehemmeligheder 1” er en typisk Erling Jepsen-roman, hvor der ikke er mange overraskelser. Forfatteren sætter atter fokus på en ustabil barndom, hvor enhver passer sit, og børnene betaler prisen for de voksnes utilstrækkelighed.

Selvom ”Gramhavet. Familiehemmeligheder 1” handler om alvorlige emner som omsorgssvigt, psykisk sygdom og seksuelt misbrug, er det ikke en tung eller deprimerende bog at læse. Der er brugt megen humor uden at dette dog fjerner fokus fra bogens alvorlige emner.

Overraskelser er der som sagt ikke mange af, men det er alligevel en fremragende og læseværdig bog, som jeg stort set læste ud i en køre. Jeg synes bogens personer fremstår både klare og overbevisende, herudover er der en logisk og fremadskuende handling, der virkede spændende, morsom og grum på samme tid. Det er skræmmende at læse om en barndom i et belastet miljø, men det er samtidig en vigtig bog, fordi omsorgssvigt ikke skal ties ihjel.

Romanen er væsentlig og velskrevet og anbefales til alle, der holder af en god historie.

Lån bogen på bibliotek.dk

Facebooktwittermail
Bedømmelse
Karakter