0 kommentarer

Grå sjæle af Philippe Claudel

af d. 15. januar 2015
Info
 
Forlag
Omslag
Sideantal

299

Udgivet

2006

ISBN

87-91450-20-9

Originaltitel

Les âmes grises

Udgave

1.udgave

 

Året er 1917 – verdenskrigen buldrer, og i en lille fransk by udrulles et grufuldt drama.

Den vellidte kroejers 10 årlige datter findes dræbt, og morderen skal findes.

Fortælleren er en politibetjent, der 20 år senere tænker tilbage på, hvad der egentlig skete i de dage i byen. Årene har lagt et tågeslør over begivenhederne, men gik den virkelige morder fri?

Alle har vi en sjæl – den fødes hvid, men de fleste antager med tiden en grå farve. Ganske få forbliver hvide og enkelte bliver sorte.

Fortællerens sjæl er grå, for han så stiltiende til, da byens mægtige mænd dømte morderen. Var det en retfærdig dom? Dømte de den rigtige? Lod de en morder gå fri? Hvilket alter ofrede de på? Hvem er kriminelle og hvem er uskyldige?

Og hvad var sandheden omkring den unge lærerinde, der kom til byen – og hvad skete der på slottet, der var beboet af en rig enkemand?

Der er mange spørgsmål. Det er en foruroligende og dragende historie om manipulation, magt og afmagt – med fine, fine portrætter af byen og dens indbyggere.

Side 9: “Jeg ved ikke rigtig, hvor jeg skal begynde. Det er meget svært. Der er gået så lang tid, at ordene aldrig kommer tilbage, heller ikke ansigterne, smilene, sårene. Men det er alligevel nødvendigt, at jeg prøver at fortælle. Fortælle det, der har pint mit hjerte i tyve år. Selvbebrejdelserne og de store spørgsmål. Jeg må sprætte gåden op som en mave og stikke begge hænder i, selvom om det overhovedet ikke ændrer noget.”

Bogen er skrevet i et smukt sprog, og selv grufuldheder får et poetisk skær i Philippe Claudels hånd. Bogen er filmatiseret i 2005.

Selvom bogen er på 300 sider er den let læst, da det er store bogstaver og stor linieafstand.

 

Lån bogen på Bibliotek.dk

Facebooktwittermail
Bedømmelse
Karakter